Ekvatordåp på «Sørlandet»
For andre år på rad er Fullriggeren «Sørlandet» ute på tokt med den internasjonale, kanadisk-baserte skolen Class Afloat. Denne gangen krysset skuta også ekvator for første gang.
TRADISJONELL DÅP: Det er ikke bare greit å være førstereisgutt/jente når man krysser ekvator »...Alle Foto: Fullriggeren «Sørlandet».
– Dakar i Senegal var en av havnene på årets turne, men i stedet for å stikke direkte over tilKaribia satte vi denne gangen kursen mot Brasil. Dette var nye farvann for
den gamle dama, hun har aldri før vært over ekvator, forteller kaptein Halvor S. Hanssen. Hanssen forteller om fin og fisk passatvind på vei sørvestover, inntil det begynte å butte i mot d ade nådde stillebeltet.
Etter noen dager med dårlig fremdrift måtte jernseilet settes og før mannskap og elver visste ordet av det hadde «Sørlandet» entret den sydlige halvkule.
– Det er et kjent fenomen at Kong Neptun gjerne vil inspisere og døpe seilere som ikke har passert linjen før - såkalte Pollywogs på nynorsk. Dette var
elevene smertelig klar over, og i dagene før ekvatorpasseringen gikk ryktene og spekulasjonene høyt. Men ingenting skjedde i det linjen ble passert, forteller Halvor Hanssen.
Men dagen etter at linjen var passert braket det løs. Neptun og hans hoff bordet skuten, tok over kommandoen, og stengte alle udøpte seilere inn under
bakken. Etter en liten time med forberedelser var alt klart for tradisjonell linjedåp. Ferskingene ble ført fram i grupper, fikk høre hvilke grufulle forbrytelser de var tiltalt for, og etter en summarisk rettssak fikk de sin tildelte straff. Alle tok sin straff med (relativt) godt humør.
– I det alle Pollywogsene om bord var blitt forskriftsmessig frelst og døpt, kom solen fram, vinden dreide i gunstig retning og frisknet på, og vi kunne nyte
strålende seilas de resterende milene til Fernando de Noronha, bedyrer kapteinen om bord på den minste av våre tre seilskuter.
«Sørlandet» krysset ekvator for første gang. Det gjorde flere av elevene om bord også. Arkivbilde: Linn K. Hansen.