Foreningsstoff fra Bundefjorden Seilforening:
Topp og bredde
Når dette skrives har Bundefjorden-seilere både deltatt og skal delta i norgesmesterskap og internasjonale mesterskap. Vi heier på disse og gleder oss over at de jevnlig kommer hjem med heder og ære.
Det er flott at vi har dyktige seilere som får gode resultater og vi er stolte av dem. Utfordringen er, som for mange idrettslag, hvor mye man skal satse på toppene kontra bredden.
Det er lett å si ja takk, begge deler, men det er en vanskelig balansegang. I Bundefjorden har vi satset på å ha gode trenere for jolleseilerne, noe som ser ut til å bære frukter. Det kommer stadig opp nye talenter og mange blir værende i seilermiljøet.
Ungdomsbåten «Hotshot», som i skrivende stund deltar i EM ORCi, gjør at noen av disse får en fin introduksjon til kjølbåtseiling, og flere mønstrer på som mannskap på kjølbåter før de eventuelt kjøper egen båt.
Det at vi har noen enere hos oss gjør at vi andre har noe å måle oss mot, men mange er også med fordi miljøet er godt og de ser ut til å trives i foreningen.
En annen satsing som også ser ut til å styrke miljøet er satsingen på dameseiling. Vi har nå en fin gjeng damer som seiler jevnlig på våre onsdagsregattaer og de gjør stadig fremskritt.
Det finnes ikke noe fasitsvar på topp eller breddeidrett, men det ser ut som toppene skaper bredde - eller er det bredden som skaper toppene? Jeg føler vi har lykkes ganske bra med vår kombinasjon.
Tekst: Arne Isaksen
En stemningsrapport fra EM Optimist
«Temmelig sliten, men fornøyd, er jeg nå tilbake fra Danmark etter mitt første store internasjonale mesterskap», skriver Gwenaelle Witsø Brod i sin rapport fra Optimist-EM. EM i optimistjolleseiling arrangeres hvert år av IODA (International Optimist Dinghy Assosiation).
«Da jeg ble plukket ut til det norske laget i EM etter gode resultater i NM i Arendal i juni, samt Norgescup, var gleden og stoltheten stor. Til sammen var vi sju håpefulle, unge seilere, som skulle til EM i Optimist, fire gutter og tre jenter. Men det tok ikke så lang tid før jeg begynte å føle på prestasjonspresset, og da juli bikket august og dette store mesterskapet virkelig begynte å nærme se, husker jeg godt hvor mye jeg gruet meg.
Straks mesterskapet var i gang, var angsten byttet ut med kampmodus. Nå som alt er over, er følelsen min at jeg bare vil tilbake, fordi det var så gøy, lærte mange nye ting, ble kjent med mange fra hele verden, og ikke minst, smaken av suksess.
Selv om det å seile på landslaget i et stort internasjonalt mesterskap var veldig givende, var det også tøft og til tider brutalt. En tabbe, og plutselig kan du ligge bakerst. Det handler om å ha is i magen, og jobbe seg gjennom det man har lært. Da kan det begynne å klaffe igjen og så greier man å klinke inn topp-10-plasseringer. Det gir et enormt rush.
Jeg synes det var en tøff kamp å kvalifisere seg til EM, men enda vanskeligere å komme seg til gullfinalen. Det er noe helt annet å seile med andre med et høyt nivå, enn bare med de få seilerne fra egen klubb. Det ble for knapt med tid mellom uttaket og EM, og vi på EM-landslaget skulle hatt flere muligheter til å trene sammen i andre internasjonale regattabaner før EM.
Optimistjollen kan for mange se ut som et lekebåt, men Optimist-seiling er en super sport for å lære å seile fort og i regatta. Alle verdens beste seilere startet her. Derfor synes jeg at verdens største seilsport burde få mer økonomisk støtte i Norge, for det fortjener den!»