Vårpuss i kulda
Tross lave temperaturer, så kan du lure kulda, og få båten kjappere på vannet.
Bunnstoffprodusentene mener du ikke skal stoffe båten under fem grader, men frost vil som regel ikke skade resultatet, så lenge malingen ikke er vannbasert. Konsekvensene av lav temperatur er at herdetiden blir lengre.
Lav temperatur kan være en fordel fordi bunnstoffet får bedre tid til å flyte ut, og dermed gir et jevnere resultat. Tørt kaldt og stabilt vær er ikke det verste været å utføre båtpussen.
Temperatursvingninger kan skade
Temperaturfall og fuktig luft kan skade resultatet. På kalde flater kan det oppstå dugg, og dette bør unngås. Slik dugg oppstår gjerne ved soloppgang og solnedgang.
En regnskur gir tilsvarende skade.
Sol kan gjøre større skade enn kulda. Legger du bunnstoff på en varm solfylt flate, så tørker den før bunnstoffet får jevnet seg ut. Da kan det oppstå tykke lag.
Epoxy og polyester
Epoxy og polyester er mer kresne på temperaturen. 15-18 grader er ideelt, men da må du vente lenge. Epoxy tåler kulde bedre enn polyseter. Da vi testet epoxy-sparkel i 2020 la vi testeksemplarer i kjøleskapet, og den beste var støvtørr etter bare fire timer, men kun en av de fem herdet ikke.
Du kan dermed bruke epoxysparkel i fem grader, men det tar lang tid før det herder, i hvert fall til at det kan slipes.
Kald epoxysparkel er hardere, vanskeligere å blande og er mer krevende å legge.
Tilsette varme
Det er mye du kan gjøre for å gjøre herdetiden raskere. Det første du skal gjøre er å oppbevare sparkelen varmt, slik at den holder romtemperatur når den blandes ut. Da får du i gang herdeprosessen. Om du har glemt det, så kan du sette boksene i varmt vann i en kort stund.
Det hjelper også å varme opp området sparkelen skal brukes. Den mest effektive måten er å bruke en infravarmer, som brukes på uteplasser. Disse gir en effektiv strålevarme, og slike kan du kjøpe for noen hundrelapper, men krever mye strøm, gjerne over en kilowatt.
For å holde lunk kan et varmerør på 100 watt gjøre nytten, særlig om området isoleres med gamle ulltepper og presenning.
Uten tilgang på strøm, så kan en vannkanne med kokende vann også avgi varme.
Induksjonsvarme
– Her er lite tips til oppvarming av jernkjøler: en løs induksjonsplatetopp, er ypperlig til å varme opp jernkjøler, skriver Svein M. Hellesø i en epost til SEILmagasinet
En stor fordel er at selve kjølen varmes opp innenfra. Evt. problemer med skinnherding av epoksy ved tilføring av varme på overflaten blir dermed redusert.
Eneste man må være obs på at ved for mye tilført effekt, så kan oppvarmingen av jernet bli for høy lokalt (med flassing e.l. av eksisterende maling/epoksy). Støpejern leder ikke varme så godt…..