ELEKTRISK: Også den japanske dieseleksperten Yanmar satser nå på for el-motorer. I september lanseres E-Sail Drive.
ELEKTRISK: Også den japanske dieseleksperten Yanmar satser nå på el-motorer. I september lanseres E-Sail Drive.

Yanmar går elektrisk

Yanmar er viden kjent for sine dieselmaskiner. Men nå lanserer motorgiganten E-Sail Drive, de første el-motorene under eget navn.

I første omgang er det seilbåtmarkedet Yanmar sikter mot med E-Sail Drive, som lanseres på Cannes Yachting Festival i første halvdel av september. Ikke unaturlig ettersom det japanske konsernet er verdens største produsent av nettopp seildrev.

Målet er at eiere som vurderer å bytte drivlinje skal få enklest mulig overgang. «Plug and play» blir stikkordet, skriver bransjenettstedet plugboats.com. Hvilken driftsspenning motorene vil ha er foreløpig ukjent. 

E-Sail Drive lanseres i tre utgaver, med ytelser på henholdsvis 7 kW, 10 kW og 15 kW. Den mellomstore utgaven vil dessuten bli bli vist på en demobåt under den franske messen. 15 kW bør fungere på båter opp mot 40 fot. 

Utover dette er det ikke offentliggjort detaljer om den nye motorserien, heller ikke om Yanmar har umiddelbare planer om å etablere seg som el-leverandør under eget navn også for motorbåter.

For Yanmars nederlandske datterselskap Vetus leverer allerede en serie innenbords el-motorer for deplasementbåter og halvplanere under navnet E-Line, samt et komplett, undervannsmontert drivverk med integrert motor kalt E-Pod. Alt dette har i alle fall så langt vært markedsført under Vetus-navnet.