KONSERVATOR: Catrine Arnesen står bak en ny modellbåtutstilling på Oslofjordmuseet.

Tradisjonsbåt skal bygges på Oslofjordmuseet

Båtbyggerkunsten skal holdes i livet, og kunnskapen skal økes, sier konservator Catrine Arnesen.

Publisert

I disse dager vises det ut modeller av tradisjonsbåter på museet i Vollen. Mange av modellene er bygget av Freddy Klokkerød, og flere av disse er basert på båter som er en videreføring av tradisjonsbåter fra Østlandet.

– Tradisjonsbåter er båter basert på kunnskap som har gått i arv i generasjoner, forteller konservator Catrine Arnesen. Hun er svært interessert i tradisjonsbåter fra Østlandet, båter som er mindre kjent enn tradisjonsbåter fra Vestlandet og Nord Norge.

– Båtene på Østlandet er mer like båtene i Bohuslän, og er derfor ikke oppfattet som typisk norske, forklarer konservatoren. Tradisjonsbåter er kjerne klinkbygget og er spisse i begge ender, en arv fra vikingskipene.

SKØYTE: Losbåter var forgjengeren for redningsskøytene. Disse var gjerne klinkbygde og spisse i begge ender.
SJEKTE: En modell av en typisk tradisjonsbåt fra Østlandet.

Missing link

– Vi mangler kunnskap om utviklingen fra vikingskipene til sjektene og skøytene fra nyere tid, men det har blitt gjort spennende funn i forbindelse med utbyggingen i Bjørvika, forteller Arnesen. Ett av funnene er blitt rekonstruert og har fått navnet «Vaaghals». Den originale båten er bygget tidligst i 1595 og må ha vært senket før bybrannen i 1624. Vaaghals har typisk østnorsk i formen og er rigget med to råseil; hovedseil og fokk på henholdsvis 21 og 8 kvm. Fokkemasten er plassert helt framme, slik man ser på endel avbildinger fra 1600-tallet, står det på Wikipedia.

REKONSTRUKSJON: «Vaaghals» sjøsatt ved Norsk Maritimt Museum under Kulturminnedagen 2011
TRADISJONSBÅTER: Båtalmenning i Grimstad. Tidspunkt og fotograf er ukjent.

 

Stort prosjekt

– For å holde liv i byggekunsten og øke kunnskapen om disse båtene skal det nå bygges replikaer av tre tradisjonsbåter. En skal bygges her på museet, de to andre skal bygges på Sollerud og på Isegran, forteller Arnesen. Om ikke lenge skal en 18 fots ro/seilsjekte flyttes inn på museet. Den skal måles og tegnes, og gjenbygges i lokalet. Historien om båten går ikke lengre tilbake enn til 1978, men man antar at den er bygget på Østlandet. Båten er klinkbygget med syv bordganger og har to årepar.

– Vi skal også opprette en elektronisk løsning for å dele og formidle kunnskap om tradisjonsbåter, forteller Arnesen. I dag finner du et tradisjonsbåtregister på lokalhistoriewiki.no.