VM Soling 2024

KULING: Solingen «Fetter fart2» trener til VM på Hankø under friske forhold utenfor Askøy.
SOLING I KULING: «Fetter fart2» trener til VM på Hankø under friske forhold utenfor Askøy.

Stormønstring av Solinger på Hankø

38 båter fra 11 nasjoner skal kjempe om VM tittelen i mesterskapet som starter onsdag

Publisert Sist oppdatert

17 norske lag med mange av de beste Solingseilerne gjennom tidene stiler opp mot et kobbel utenlandske seilere, blant dem Kadu Bergenthal, Vilnei Goldmeier og Edgar Opptiz fra Brasil som er regjerende verdensmestere etter at de vant fjorårets mesterskap i Milwaukee i USA. De er godt forberedt og har til hensikt å forsvare mesterskapet på Hankø. Ungarske Litkey Parkas, Karoly Wezer og Christer Wossala som nylig tok sølv i EM bak Kristian Nergaard, Christen Horn Johannessen og Thomas Mathisen er ventelig et annet lag som vi gi de norske seilerne hard konkurranse. Det samme vil tyske Roman Koch, Alex Hasenclver og Maxmillian Bergk som ble nummer fire i fjorårets VM.

Kristian Nergaard

Norge har mønstret usedvanlig sterke og spennende lag til VM. Det største favoritten blant disse er den doble EM vinneren Kristian Nergaard, Christen Horn Johannessen og Johan Barne, tilsammen har disse 23 VM titler, hovedsaklig fra 5.5 meter, men også fra matchseiling i Soling og annet. Nergaard tar aldri lett på oppgavene når et mesterskap vinker i det fjerne og er etter vår mening en klar gullkandidat.

Gamle OL helter

Videre har vi vår beste Finnjolleseiler de siste årene, Anders Pedersen som har med seg Alexander Ringstad og Kjell Inge Heiberg, Dag Usterud som ble disket fra OL sølv i 1984 etter en tvilsom dommeravgjørelse, deltar her med Torgeir Pedersen og Terje Sorteberg. Usterud er en seilerbegavelse uten like, med det er usikkert om treningsgrunnlaget er tilstrekkelig til å hevde seg i dette mesterskapet.

Jan Herman Linge Memorial: Herman Horn Johannessen, Paul Davis og Espen Stokkeland i båten de tok bronse med i OL 2000 i Sydney. Foto Kenneth Myhre

Herman Horn Johannessen er vår eneste medaljevinner i OL da han tok bronse i Sydney 2000, Da han fikk låne OL båten, som nå er blitt museumsbåt på Norsk Maritimt Museum, til Jan Herman Linge Memorial regatta i 2022 vant han. Nå har han med seg lillebror Lars og  Harald Blom Bakke. 

Rune Jacobsen har fått med seg OL mannskapet fra Barcelona, Erling Landsverk og Thom Haaland i OL båten fra 1992 «BP Gyda». Jakobsen har seilt lite i Norge de senere år ettersom han har vært stasjonert i Hong Kong, men han har seilt mye og er motivert for et comeback.

Terje Wang i Soling

Terje Wang har internasjonale meterskap både i Yngling og Solingklassen. Som seilmaker er han stadig på regattabanen og nå har han mobilisert sitt gamle Ynglingmannskap Odd Godager. Norges ivrigste seiler, Lars Ingeberg er selvfølgelig med når det skal arrangeres et internasjonalt mesterskap i Norge. Nå stiller han i Soling med Alf Larsen og Bjørn Johanson.

Vi går mot spennende dager på Hankø. Mesterskapet starter onsdag. Det blir to seilaser dagling og regattaen avsluttes søndag 30. juni.

Du kan følge regattaen her

På solingworlds24.com/ og seilmagasinet.no med intervjuer og oppdateringer