Seiling har lav smitterisiko
Ifølge en undersøkelse det italienske idrettsforbundet har fått gjort, er seiling plassert i risikogruppe null. I den gruppen finner man de idrettene som har lavest smitterisiko når det gjelder Covid-19.
Koronaviruset har herjet med det italienske samfunnet, men når man nå så smått skal løsne litt på påbud og forbud og åpne opp for idrettslig aktivitet igjen, vil seiling trolig være en av de idrettene som får sette i gang først.
Det italienske idrettsforbundet har fått utarbeidet en undersøkelse der smitterisikoen for alle idretter er vurdert. Dette med tanke på rekkefølgen og hvordan man skl bringe idretten tilbake til normalen igjen. Undersøkelsen er utført av det tekniske universitetet Politecnico i Torino. Over 300 idretter er vurdert og dette har resultert i en 400-siders rapport.
Det er det tyske nettstedet Segel Reporter som forteller om undersøkelsen.
Seiling har lavest risiko
Idrettene er plassert i fem kategorier – fra 0 til 4 – og seiling har havnet i kategori 0 for idrettene som byr på lavest smittefare om de blir praktisert. I samme kategori har blant annet idretter som tennis, golf og riding havnet. Boksing og bryting er i kategori 4 og er mest smittefarlig, mens fotball og fekting er i kategori 3. Vannpolo og strandvolleyball er eksempelvis i kategori 2. Svømming og sykling er kategorisert som idretter med nest lavest risiko – i kategori 1.
– Seiling er jo en utendørsidrett hvor man oppholder oss i godt ventilerte omgivelser i frisk luft og vind. Dessuten er man jo i hver sin farkost. At seiling ikke representerer noen stor smitterisiko, er jo sånn sett ingen overraskelse. Tvert imot, vil jeg nesten si, vi bedriver jo i stedet nærmest en ekstremversjon av isolasjon når én person befinner seg i en båt langt til havs og langt unna andre mennesker, sier Per Christian Bordal, generalsekretær i Norges Seilforbund.
Smittevernregler i Norge gjelder til 15. juni
Norges Seilforbund lanserte for noen dager sin nyeste smittevernveileder som skal gjelde frem til 15. juni. Den gir grønt lys for trening og regattaseiling i enmannsjoller og singlehanded-klasser, pluss i klasser der hele mannskapet er fra samme husstand.
Tomannsjolle-klasser, doublehandedseiling og seiling med tre personer i storbåter er tillatt på trening, men ikke i regattaer.
– Et viktig moment i denne veilederen er at vi må forsøke å overholde regelen om en meters avstand så langt det lar seg gjøre rent praktisk. Årsaken til at vi har differensiert mellom regattaer og trening, er at vi tror seilerne vil være mer bevisste på å overholde avstandsregelen i en treningssituasjon, men at de fort kan glemme dette når man er i konkurransemodus, sier Per Christian Bordal.
Når det gjelder hva som er trening, har Norges Seilforbund definert uformelle midtukeregattaer i kjølbåter som trening, hvilket betyr at mange seilforeningers «onsdagsseilaser» kan foregå med inntil tre personer i hver båt – om de da ikke er fra samme husstand. Da kan de være mer enn tre om bord. Tomannsjolle-seilerne må fortsatt holde seg unna startskudd og noen form for rangering.
Reglene gjelder frem til 15. juni og kan leses i sin helhet på Norges Seilforbunds nettside.