VM Soling 2024

VM Soling 2024: Dag Usterud, Terje Sorteberg og Torgeir Pedersen klarte brasene

Lett og vanskelig på Hankø

Dag to i Soling VM bød på mange utfordringer. Dag Usterud løste dem alle og vant begge seilaser.

Publisert

Arrangøren valgte å utsette VM starten for Solingene i påvente av seilbar vind. Den kom etter hvert og da seilasene endelig kunne starte blåste det stabil nordvest 6-11 knop. Linjen favoriserte start ved le merke og Dag Usterud med mannskapet Terje Sorteberg og Rune Pedersen lyktes å ta «pin end» både i en start som ble annullert og den første regulære seilasen. Han valgte å fortsette ut på babordsiden og da han valgte å slå hadde han hele flåten til le. Den eneste som hang med på den første runden var Lars Ingeberg, Alf Larsen og Bjørn Johanson som fulgte Usterud som en skygge. På andre kryss, rett ør merket, fikk Ingeberg et par gunstige dreininger som gjorde at han slapp forbi. Glimrende taktisk seiling på lensen ga Ingeberg tilsynelatende pusterom, men Usterud som hadde registrert fordel på styrbord banehalvdel, valgte å gå østover, fulgt av laget til Herman Horn og Lars Johannessen og Harald Blom Bakke. Dette svarte seg og de to lagene opparbeidet et stort forsprang som de holdt til mål. Kristian Nergaard, Johan Barne og Christen Horn Johannessen ble nummer tre og meldte seg på i VM kampen. Ingeberg måtte nøye seg med 6. plass.

Drone over Solingfeltet

Usterud igjen

I den andre seilasen  løyet vinden noe og det var usikkert om man ville klare å gjennomføre en hel seilas. Det var trolig en klok avgjørelse av regattasjef Nina Myhre å avslutte seilasen etter to og en halv runde, men det skulle vise seg at vinden holdt bedre enn fryktet. Rune Jacobsen med Thom B. Haaland og Erling Landsverk seilte en feilfri kryss og rundet foran ungarerne Farkas Litkey, Károly Vezér og Kristóf Wossala. Usterud og Horn Johannessen var godt oppe i feltet, mens Nergaard og Wang rundet et sted mellom 10 og 20. Neste runde bragte ingen endringer i teten. Jacobsen som seilte den norske Solingen i OL 1992 i samme båt med samme mannskap, holdt konkurrentene på armlengdes avstand, men på slutten av siste lens ble han utmanøvrert av Usterud som fant trykk- og retningsendringer perfekt. Ved le merke var Usterud først. Han så seg aldri tilbake, og fra ledelse på styrbord side kunne han bare øke til mål. Ungarerne tok 2. plassen foran Horn Johannessen, mens Jacobsen endte på 4. plass.

Video intervju med Dag Usterud

Gamle olympiere

Det var morsomt å se de gamle olympiere Usterud (Los Angeles 1984), Jacobsen (Barcelona 1992) og Horn Johannessen (Atlanta 1996 og Sydney 2000) så godt fremme i feltet. Det viser at de gamle mestere holden koken, selv om få av dem har tilbragt mye tid i Solingen de siste årene. – 25 år i alle slags båter sammen med Sorteberg og Pedersen veier tungt, sier Usterud som frykter værvarselet som melder mye vind fredag og lørdag. – Det er vi ikke i form til, sier han.

Rekkefølge etter fire seilaser:

1. Usterud 19 p

2. Litkey 23 p

3. Wang 23 p

4. Horn Johannessen 24 p

5. Sandor Endre 24 p

6. Østre Pedersen 27 p

7. Bergenthal 29 p

8. Nergaard 29 p

9. Farthofer 31 p

10. Ihla 34 p

 Resultater