VM ble til norsk mesterskap
Norske shorthandedseilere tok syv av ni medaljer i VM. Se intervju med vinnerne:
Med stor overvekt av norske seilere på hjemmebane var det ingen overraskelse at det også ble norsk dominans på toppen av resultatlisten. For sydeuropeerne ble tid og kostnad ved reise for lang og selv i nordeuropa var interessen for mesterskapet overraskende lav. Danmark for eksempel, stilte ikke med en eneste båt i mesterskapet.
Likevel viste seilasen at det er et høyt norsk nivå i shorthandedseiling. Dette har vært et statsningområde over tid her og mange av de beste seilerne og de beste båtene deltar i dag i shorthandedseiling fremfor i fullt bemannede regattaer.
Nå som så godt som alle båtene er trygt i havn må man kunne fastslå at det har vært et vellykket mesterskap med færre RET enn fryktet. I klasse A fullførte 12 av 15, i klasse B 21 av 25 og i klasse C 22 av 28.
«White Shadow» i klasse A
Maren Magda og Karl Otto Book vant klassen i en Landmark 43 og forsvarte dermed oppskriftsmessig seieren fra fjorårets EM. De kom til regattaen vel forberedt og med klare vinnerambisjoner. Lange var det imidlertid svært spennende i klassen, med fire båter som lenge kjempet om seieren. Feil runding ved Rakke satte en av dem, «Game» med Calle Andersen og Espen Guttormsen ut av spill og dermed sto kampen mellom Swan 45, «White Shadow», «Zorro», Thomas Robberstad og Per Haugen og den 7 år gamle Rob Humphreys båten «Snakkas» som nå Per Sortedal og Frode Johansen nå har fått fart på. De tre båtene fulgteb hverandre banen rundt og dette ble også medaljefordelingen dem i mellom.
«Hyrrokin» i klasse B
Sigmund Hertzberg og Tim Sandberg viste allerede før Slemmestad at de ville bli et sterkt kort etter å ha seilt opp de ledende båtene i starten foran. Senere gikk det meste som på skinner for laget som har satset mer på båt og utstyr og har mer seiltid sammen enn de fleste andre lagene. De hadde kontroll heleve veien bygget etter hvert opp et uovervinnelig forsprang. Båten var nummer to i mål etter «Jokerman», riktignok på en noe kortere bane, og på korrigert tid var «Hyrrokin» 2 timer og 25 minutter foran Kristian Hjerpetjøn og Andreas Tinglum i Figaro 2 «Tetraktlys». Bronsen gikk til tyske «Lightworks», en Arcona 385 med Michael Höfgen og Eckart Kaller.
«Flux» i klasse C
Kanskje den mest imponerende seieren var det vinnerlaget i klasse C som sto for. I en tilårskommen X332, med seil som så velbrukte ut vant Halvor Schøyen og Rune Tønnesen klassen med knappest mulig margin til svenske Lars Bergkvist og Anders Dahlsjø, en state of the art Farr 30 «Consensus», med fjorårsvinnerne fra EM , brødrene Øyvind og Morten Knudsen i en gjennomtrimmet og optimalisert First 34.7 «Lethe», også den av en eldre årgang, på bronseplass.
Halvor Schøyen og Rune Tønnesen er gamle venner både fra skiturer på fjellet og gjennom seiling. De har sammen vunnet TwoStar to ganger i Tønnesens X-37. De kjenner hverandre og vinnerbåten svært godt og har fått god oppfølging i seilgarderoben fra en seilmaker i Fredrikstad. Selv om de manglet code seil i garderoben var en god genoa et godt redskap på slørene. Seilføringen var også lettere å håndtere enn på de større båtene