Louis Vuitton Preliminary Regatta

Vant generalprøven før Louis Vuitton Cup

Gjentatte straffer for Luna Rossa Prada Pirelli ga seieren til Emirates Team New Zealand i finalen.

Publisert Sist oppdatert

Etter fire dager dager ble Louis Vuitton Preliminary Regatta avsluttet i dag. Finalen mellom de to antatt sterkeste lagene ble dramatisk og spennende.

Klare vinnere etter kvalifisering

Etter at alle seks lagene hadde møtt hverandre én gang, ble det Emirates Team New Zealand og Luna Rossa Prada Pirelli som møtte hverandre i finalen. Begge lagene så sterke ut til tross for å ha gått på ett tap hver. USA, Storbritannia, Sveits og Frankrike ble eliminert etter en serie der det var lite som skilte på farten mellom båtene, men hvor starten viste seg å være avgjørende. Både USA, Frankrike og Italia slet med tekniske problmer og måtte hver gi opp i en av seilasene.

Stor dønning og lite vind

På finaledagen var det krevende forhold med store dønningen etter nattens Mistral fra Frankrike, og vinden var periodevis helt ned i 7.5 knop, nær grensen for når det er mulig å holde båtene på foilene.

Finalen var imøtesett med stor spenning ettersom det var de to lagene som også seilte mot hverandre i de siste America's Cup seilasene som skulle møtes. Begge lagene hadde i innledningen vist god seiling og at de lå på et høyere nivå enn konkurrentene.

Første straffen

Starten ble dramatisk da itaienerne pådro seg staff for en manøvre før start der de kom for tett på konkurrenten da de møttes for forskjellige halser. En straff innebærer at man må legge seg 75 meter bak konkurrenten, noe som i seg selv kan avgjøre en seilas, selv om 75 meter kan utgjøre mindre enn fem seskunders seiling.

Straff to og tre

New Zealand fikk en knapp ledelse på første kryss, men greide aldri å øke forspranget til italienerne som hele tiden fulgte tett på og bare ventet på en mulighet til å smette forbi. De aggressive rormennene på den italienske båten, Jimmy Spithill og Fransesco Bruni forsøkte alle tricks, men kom isteddn til å pådra seg ytterligere to straffer. For seere som følger seilasene på TV er det ikke lett å se regelbruddene, men det er altså en virtuell buffersone rundt hver båt som også tar hensyn til foilene som stikker ut fra båten. Her er det nødvendig å holde marginene, for en kollisjon mellom to foiler som møtes, ofte i godt over 100 km/t vil kunne gjøre alvorlige skader på båt og mannskap.

Etter totalt tre staffer hadde italienerne etter hvert lite å stille opp med mot pokalforsvarerne som dro fra etter hvert og i mål var Emirates Team New Zealand 34 sekunder foran.

Set vinnende laget

Resultater sammenlagt:

1. Emirates Team New Zealand

2. Luna Rossa Prada Pirelli

3. American Magic New York Yacht Club Team

4. INeos Team UK

5. Alinghi Red Bull Team

6, Orient Express Team France

Louis Vuitton Cup som er kvalifiseringsregattaen som fører til utfordrerposisjonen i selve America's Cup starter 30. august