Surfing og jobb i New Zealand
Den norske Bavarian «Empire» ligger landfast, men Heidi og Eivind får tiden til å gå. Mens Eivind jobber har Heidi tatt surfekurs på øyenes mest kjente surfeområde.
Mens Kaptein Eivind jobber for Ovlov Marine, Volvo importøren i New Zealand, benyttet Heidi anledningen til å bli med på tre dagers surfe tur til Raglan på New Zealands vestkyst. Her er Heidis rapport. Bildene er tatt av Heidi og Martin fra ”Simmer Down”
Kurs med andre nordmenn
Bilene ble lastet med surfebrett, våtdrakter og camping utstyr. Josh fra den amerikanske båten Bahati skulle være Heidis surfeinstruktør de neste dagene. Værmeldingen lovet perfekte forhold for nybegynnere den første dagen. De to neste dagene skulle svell og bølgehøyde tilta. Tromsø guttene Martin og Lars fra ”Simmer Down” ble også med på surfe-kurset, selv om de ikke var fult så ferske på surf brett som Heidi. Fra Tromsø har de god erfaring fra brett, men da som seilbrett…
Raglan er i New Zealand synonymt med surfing. En av grunnene er at Raglan er kjent for sine gode surfemuligheter uansett vind og vær. Det er alltid en bølge. Er forholdene optimale kan man surfe en av verdens lengste venstrehånds bølger (left-hand point breaks) i Manu Bay eller The Point som stedet også kalles. Surfestedene rundt Raglan ligger mot nord eller nordvest og er ”left-hand points” over en blanding av sand, rev og rullestein.
Beste surfestedet
Det er flere faktorer som har gjort Raglan til New Zealands surfested nummer 1. Den spesielle formen på landskapet lar svellet fra sørvest brette seg 90 grader rundt oddene ved Manu Bay, Whale Bay og The Indicators sørvest for Raglan. Terrenget blokkerer den fremherskende sørvestlige vinden, samtidig som det leder vinden slik at bølgene blir optimale for surf ved oddene.
Store deler av kysten i området er privateid men det er allikevel tilrettelagt for allmenn adgang til flere av de beste surfestedene. På Wainui Beach er det sågar egen surfe vakt – ikke badevakter som på andre strender. I følge surf guiden for området er det også mulig å ta seg frem til mer isolerte steder, men man må alltid spørre landeieren først, ellers risikerer man å få baken full av kulehull…
Samme surf guide har også et ”stoke” barometer for de ulike surfestedene i New Zealand. Manu Bay, Whale Bay og The Indicators får her full score. The Point eller Manu Bay er første ”brake” man kommer til etter å ha kjørt gjennom Raglan. Det er en ”left-hander” som bretter seg rundt en liten odde, videre ned mot en steinete kyst og inn i Manu Bay. Bølgene bryter over store steinblokker og rullestein, og gir en lang buktende venstrebølge som kjennetegnes ved flere seksjoner. Ved odden er det et konstant svell på 2-3 meter, optimal bølgehøyde er 1-2,5 meter.
Sjanser for å bli knust mot steinene
De mest erfarne surferne løper hoppende over de store steinene ned til vannet. Her stopper de opp et lite øyeblikk for å studere bølgene før de kaster seg ut i det frådende hvite skummet. Da er det om å gjøre å padle som en helt for å rekke langt nok ut innen neste bølgesett kommer. Ikke noe for en nybegynner med andre ord. Det er fasinerende å studere de proffe, selv om det til tider ser skummelt ut.