Seilmaker tar i bruk nytt lovende fibermateriale
Mehmet Taylan har stor tro på Endumax for tynnere, lettere og sterkere seil.
Det er sjeldent det kommer nye fibervarianter for seil, men nå er en ny variant av UHMWPE- fiberet kommet på markedet, og UK Sails i Norge vil ta det i bruk.
For tur og regatta
– Endumax-fiberen er 11 ganger sterkere enn stål. Den bygger ekstrem lite, er flat som betyr mye mindre luftmotstand. De tynne fiberne vil også turseilerne få glede av. Seilene blir tynnere, og blir enklere å rulle inn ut av rullemaster. For regattaseilere betyr det seil med lavere vekt, og bedre aerodynamiske egenskaper. Endumax vil egne seg bra for slyvende seil som Code 0, som vil bli lettere og sterkere. Fiberet vil vil bli en viktig nyhet for seilmakerbransjen, spår Taylan.
Kjemi som Dyneema
Det er viktig å skille hva som er merkevarer, og hva som er den kjemiske benevnelsen. Syntetiske fiber for seil kom med Dacron og Terylen, begge polyesterfiber fra USA og England.
På 70-tallet kom armidfiber med Kevlar som den mest kjente merkevaren.
De siste 15 årene har det vært mye snakk om Sectra og Dyneema, begger merkevarer for UHMWPE- fiber. Endumax er en ny merkevare innen UHMWPE- fiber. Produsenten Teijin er kjent som fiberprodusent, og har også merkevarene Twaron og Technora, armidfiber som blir brukt som alternativ til Kevlar i seil.
Les alt om fibertyper og moderne seiltekonolgi i saken: Seilene blir mer holdbare.
Styrker og svakheter
UHMWPE- fiberet er svært godt egnet i tau, men mer komplisert i seil. Fiberet kan strekke seg litt, uten å finne tilbake til opprinelig form, omtalt som creep. Det har også vært utfordrende å få lime til å feste til UHMWPE- fiber.
Fordelen med UHMWPE- fiber er at det tåler sollys meget bra, noe som er svakheten til armidfiber. UHMWPE- fiber tåler også å blafre, samt bli brettet, som er svakheten til karbon.
Endumax skal være bedre enn vanlig UHMWPE- fiber på flere områder. Det skal ha bedre strekkstyrke, mindre creep. Fiberet har også en flat form, ikke rund som andre, noe som gjør det mer egnet for støpte seil.
Mehmet Taylan er ikke først ute med å bruke Endumax i seil. Fiberteknologien blir også brukt av OneSails for 4T Forte.
Les mer om hvordan UK sails produserer sine seil i Oslo her.