Under seil til Grønland alene
Erik Aanderaas valg av sommerferie er ikke som alle andres. Han skal seile til Grønland – alene.
– Ja, planen er å seile til Grønland – fra Værøy og via Jan Mayen. Håpet er å komme til Ittoqqotoormiit, som er den nordligste byen på Grønlands østkyst. Der bor det cirka 500 mennesker i et lite, isolert samfunn. Det hadde vært gøy å oppleve noe slikt.
Erik Aanderaa fra Haugesund er en av Norges aller mest kjente seilere, og da ikke blant et publikum som følger verdenscupregattaer, America’s Cup, Ocean Race og sånt, men blant seilere som søker eventyr og spenning for opplevelsens egen skyld. Han er kjent for å oppsøke storm, kuling og ekstremvær alene i sin Contessa 35 ved navn «Tessie», og opplevelsene sine filmer han.
På Facebook, Instagram og Youtube har han en stor, internasjonal følgerskare. Youtube-kanalen hans, N B J S. som står for «No bullshit, just sailing» har intet mindre enn drøye 100 000 abonnenter, og filmen hans «Encountering Storm Force 10», som handler om da han seilte fra Haugesund til Røvær i stormstyrke 10 på Beauforts vindskala, er sett 2,6 millioner ganger.
Akkurat nå befinner han seg i Nord-Norge – på vei til Bodø for å plukke opp en ekstra drone.
Dronen styrtet i havet
– Shit, jeg mistet dronen min da jeg skulle filme meg selv i båten fra luften ved Utvær – det vestligste punktet i Norge. Det var fint vær og flotte bilder - og så så jeg plutselig på bildet at det bare gikk rundt og rundt . Jeg kikket opp og så et prosjektil som var på vei nedover og til slutt plasket rett i sjøen. Det må ha vært en motor som ga seg eller noe elektronisk. Jeg hadde fulladete baterier.
Under dekk lå ytterligere en drone, men Erik forteller at han alltid har med to – i tilfelle en skulle svikte – noe som beviselig kan skje. Dronene er et viktig verktøy i filmingen hans, som kan by på spektakulære bilder midt ute på havet under forhold hvor man knap vil kunne tro at det er mulig å fly en drone og aller minst ta den i mot i en 35 fots, gyngende seilbåt i mange meterhøye bølger.
– Det ligger mange timer med trening bak, ja, innrømmer Erik, som sverger til droner av typen Phantom 4 Advanced, som er den eneste Phantom-typen med ben.
– Ben må du ha for å kunne ta den i mot, ellers kan du kutte av deg fingrene. Jeg har alltid hjertet i halsen nå jeg skal ta i mot dronen.
Store utfordringer
Etter å ha plukket opp en ny drone i Bodø går turen til Værøy. Derifra går så seilasen ut i havet til Jan Mayen.
– Den etappen blir den største utfordringen, mener Erik.
På Jan Mayen vet han ikke hva som venter ham. Utposten har ingen havn og han er avhengig av stille vær for å kunne ankre – forhåpentlig utenfor værstasjonen Olonkinbyen, som han håper å kunne besøke.
– Men kanskje vil det ikke være mulig på grunn av været, og da må jeg bare seile videre.
Utfordringen som venter på Grønland, er is. Det har smeltet mye is i nordområdene som er på vei sørover langs østkysten av Grønland. Erik kan fortelle at det er mer is enn vanlig, og at det kan bety at han må foreta et drastisk valg.
– Å seile alene i is blir for slitsomt. Da vil jeg slite meg ut, så ser situasjonen håpløs ut når jeg er på Jan Mayen, må jeg i stedet velge å seile til Island og derfifra til Færøyene, Shetland og tilbake til Haugesund.
Erik Aanderaa håper imidlertid at han slipper det og virkelig vil kunne få oppleve Grønland.
– Det nytter ikke å ha noen fast plan. Jeg må bare seile og ta dag for dag som de kommer, sier han.
Godt forberedt
Før turen har han imidlertid hatt en klar plan. Både han og båten «Tessie» er blitt forberedt for turen. Han har blant annet forsterket båten flere steder, og den har fått nye seil, ny stående rigg og mye nytt utstyr for langturseiling.
m– Jeg kjenner båten min ut og inn og stoler fullt og helt på den. Jeg føler meg alltid trygg i «Tessie», og 35 fot er ideell størrelse på en båt man skal seile i. Man har god plass og alt innen rekkevidde.
Så langt har «Tessie» stått ham bi i all slags vær.
Fire til seks uker er turen beregnet å ta. Drøyer den, har Erik Aanderaa avtalt med arbeidsgiveren sin at han kan ta permisjon uten lønn for dagene på «overtid». For selv om soloseiling til Grønland slett ikke er noen vanlig foreteelse, er Erik en helt vanlig seiler med ni til fire jobb. Som bidrag til å finansiere sine spektakulære turer og filmer, selger han T-skjorter og capser til tilhengerne sine i sosiale medier, og før turen til Grønland hadde salget resultert i et salg av en verdi på 70 000 dollar.
– Jeg kunne kanskje leve av dette om jeg ville, men det vil kreve enormt mye arbeid, så det spørs om det vil være verdt det. Om det ikke kommer en lukrativ «deal» på bordet, da….
Enn så lenge er Erik Aanderaa en ferieseiler som alle oss andre, men på en litt annerledes måte.
Du kan se filmene han lager på Youtube, og følge ham på Facebook og Instagram (@erikaanderaa).