MOSS: Vidar Emanuelsen Selju seiler Express for Moss Seilforening.

Tips fra lokal guru

Sjekk strømmen anbefaler Vidar Emanuelsen Selju før NM i Express i Moss. 

Publisert

Vidar er en ingeniør som begynte å seile Express i 2015 fordi båtplassen var 1,5 meter dyp, så det var den eneste båten som fikk plass.

Tidligere har vi seilt katamaran, også ønsket vi en regttabåt som vi kunne seile Færdern med. I tillegg kjenner vi Mathias Mollatt, som seilte Express for BI, og møtte han på brygga og han fortalte om båten, også ente vi opp med å kjøpe en Express!

Hvilke tanker gjør du deg til NM i Moss?

Vi ser frem til mesterskapet. Mesterskapet pleier å samle de beste seilerne. Vi pleier å seile Gunderstart, og god plass på linja med et helt annet oppsett.

Vi har ikke så mye erfaring med baneseiling. Vi skal forsøke å henge med i startene.

Vi har mye konkurranseinstinkt, og ønsker å gjøre det så bra som mulig!

Mathias Mollatt kommer til å være rormann. Mathias ble årets trener ifjor. Mathias har lagt bak seg en OL - satsning, vunnet VM i Europajolle da det var en HOT klasse, samt utallige andre VM og NM medaljer. 

Hvilke tips har du til andre lag som skal seile NM?

Det blir baneseiling, så starten og de første skiftene blir viktig.

Ved nordavind vil trykkene være mer stasjonære enn man tror. Dermed blir det viktig å gå ordentlig inn i skiftet/trykket før man slår. 

Ellers vil det være viktig å se ut på vannet og hvor trykkene kommer fra. Dette er forskjellig fra bane område til baneområde.

Ved sønnavind ligger det mere permanente fordeler som endres fra baneområde til baneområde.

Revlingen og Fulevik skaper dreininger som skjer hver kryss. I tillegg vil det være noen strømforskjeller avhengig av plassering av banen.

Alt i alt mer stabilt med vind fra syd og bølger. Her blir start og fart viktig.

Vind fra nord gir flatt vann og en del skift/trykk forskjeller, så her gjelder det å holde øynene åpne. Starten blir like viktig her som tidligere for å komme ut i riktig skift og trykk.

NM Express i Moss

Magnus Brun er styremedlem i Expressklubben, og han håper på 50 båter på startlinjen i Moss. Brun har snakket med fem aktører som vil være sentrale i forbindelse med norgesmesterskapet. 

Tidligere kunne du lese om Fredik Dukan som er leder av Expressklubben, og som er skipper på «New New Sweden». Har forteller han hvorfor også du bør seile Express. 

16. juli publiserte vi et intervju av Øyvind Knudsen, kjent fra Shorthandedmiljøen, og nå regattasjef for Express NM

23. juli kunne du kan lese om tyskeren Jan Brink, som er tysk mester, og har også vunnet i Danmark. Han tar nå turen opp til Moss for å møte norske seilere.

30. juli kunne du lese om Jørgen Wathne. Vestlendingen som er kjent i Melges 24-miljøet har kjøpt seg en Express, og tar turen over fjellet til Moss.