Færderseilas i motstrøm
Vinneroppskriften i årets Færder blir å unngå nordgående strøm på østsiden av fjorden, og å finne solgangsbrisen som vil kjempe med østlige vinder gjennom helgen.
Kampen om solgangsbrisen og mot strømmen vil prege årets Færderseilas, skal vi tro meteorologene på ved Meteorologisk institutt.
Se mer detaljerte varsler for Oslofjorden fra Meteorologisk institutt her
De opplyser at et stort høytrykk over Norge styrer vinden under årets Færderseilas, og dette flytter seg øst og sørover mot Finskebukta lørdag. Siden vinden blåser med urviser, blir det hovedsakelig østlige vinder i Oslofjorden, men vindstyrken blir spennende.
Meteorologene venter nordøstlig bris om morgenen fredag, men østavinden dabber av utover dagen og vi får termiske effekter. Spørsmålet er når og hvor i fjorden solgangsbrisen kommer, og hvor sterk den blir. Solgangsbrisen dannes av at luften varmes opp over land, stiger til værs, og trekker luft inn fra sjøen. Vinden kan komme opp i opptil ti meter per sekund på det sterkeste i løpet av fredag.
–Natt til lørdag vil vinden igjen bli mer østlig, men ikke nødvendigvis nordøst, lørdag morgen kan vi også vente lite vind, men muligens en liten solgangsbris fra sørvest utover dagen, sier Johns Smits.
Følg med på vinden og webkamera her
Til alle hjemme er meldingen at årets Færderseilas blir en hyggelig seilas i godt vær med ganske lite vind og små bølger.
Strømmen avgjør Færderseilasen
En av utfordringene i årets Færder blir altså å finne vinden når solgangsbrisen kommer og går. Den andre blir å unngå strømmen innover fjorden. Ved starten vil det være nokså strømstille inne i fjorden, men utover ettermiddagen vil strømmen øke på innover ute i fjorden. Der er det svake nordgående strømmer på østsiden av fjorden fredag ettermiddag, og lite strøm på vestsiden, men strømmen øker på utover ettermiddagen og kvelden.
Det blir lavvann fredag klokken 16:22 ved Osarsborg, og høyvann kl. 23:15 på samme sted. Vannet vil derfor flyte innover i fjorden fra 16-tiden, men strømkartene viser fortsatt strøm ut i sundet og på vestsiden av fjorden på det tidspunktet. Hovedbildet etterhvert er nordgående strøm, men nokså svake strømmer i indre fjord, og med lokale variasjoner der hovedbildet er strøm innover på østsiden og utover på vestsiden. De mange lokale bakevjene og variasjonene gjør det lurt å studere strømkartet for hele regattabanen.
Se mer detaljerte strømvarsel her
–Sør for Breiangen (ved Hurumlandet) vil strømmen gå kraftigere nordover, og strømmen blir sterkest der det er dypest, og man bør derfor unngå å seile på dypet på østsiden av fjorden, sier oseanograf Nils Melsom Kristensen.
Nordgående strøm kommer opp fra svenskekysten og bøye av Bolærne og gå sørover der. Man kan også finne bakevjer på østsiden av fjorden, men strømmen holder seg nordgående på østsiden og der det er dypest.
Meteorologisk institutt melder om 12 til 20 varmegrader på sjøen i Færderhelgen. Svak vind gir også lite bølger, kanskje opp mot en halv meter maks ved Tristein, ifølge Melsom.
Saken er oppdatert med nytt bilde kl 13:25