FLERSKROG: TRT1200 «Våghals» seilte banen rundt Tristein på under 11 timer.

Kjapp Færderseilas

Med østavind i natt ble det slør frem og tilbake i Ytre Oslofjord, uten stopp.

Publisert Sist oppdatert

Det var vind hele veien, og etter en lang og slitsom kryss ut indre Oslofjord, ble det en kjapp avslutning hvor oppskriften var å holde fart i båten. 

På morgenkvisten har de fleste gått i mål. Mange har funnet bryggeplass. Noen står i kø for broåpning, men andre har satt kursen hjemover.

Raskest rundt Tristein

Ekstra fort gikk det for katamaranen «Våghals» med Odd Marius Rosvold som skipper. «Våghals» seilte rundt banen på 10 timer, 53 minutter og 28 sekunder. Det er over åtte knop i snitt for korteste vei. Med kryss til Bastø har de seilt lengre, som vil i gi praksis en enda høyere toppfart. 

KJAPP: Noen båter er raskere enn andre. «Våghals» flyr ut fjorden.
KJAPP: Noen båter er raskere enn andre. «Vaaghals» flyr ut fjorden.
TUR: Selv turklassen båtene har nå avanserte seil og gode seilere. «Gode vennner» i høy fart forbi Oscarsborg.
X-43: X-46 «Kunna II » Hang på «Gode venner» og var bare minuttet bak i mål.
VANT: «Pixeline» var ikke fysisk raskest av de store rundt Tristein, men rask nok til å vinne klassen.

.

TRACING: Sporet til «Pixeline» viser trikkekjøring i Ytre Oslofjord.

Kjappe turseilere

Tur med spinnaker rundt Tristein ble en oppsiktsvekkende klasse i år. Her stilte det raske båter med sorte seil. Alt fra start satt mannskapet med like klær, og hang over rekka, som proffene i Middelhavet. 

Det ble en duell mellom Elling Rishoff i Beneteau Oceanis 51.1 «Gode Venner» og Henning Eskeland i X-46 «Kunna III». Rishoff krysset målgrensen bare ett minutt foran, etter nesten 13 timers seilas. I turklassen er det ingen måleregel, bare båt mot båt. Kanskje det er dette som er morsomst. 

Raskest i Nor Rating

Det ble seier til Henning Hansen og «Pixeline» i år også. Båten brukte 12 timer og 44 minutter, og var dermed et stykke bak ClubSwan 42 «Virginia» som brukte bare 11 timer og 52 minutter. Men «Pixeline» vant nesten med en halvtime p korrigert tid.

Aller raskest av enskrogsbåtene ble ekstreme Shaw 9 «Karma Police». Øystein Misje brukte bare 11 timer og 35 minutter på banen, og fikk en lynrask avslutning etter en lang kryss ut fjorden. Ved Filtvet lå «Karma Police» et godt stykke bak «Pixeline». 

RASKEST: «Karma Police» ble den raskeste enskrogsbåten rundt Tristein.
STAVANGER: ClubSwan 42 «Virginia» har seilt fra Vetlandet for å gi oss bank. Det var ikke langt fra.

Sjekk Færderresultatene her. 

.