SNART VÅR: Jonathan gleder seg til å være med å seile i pappas Albin.
SJELDENT: Selv om snøen ligger mellom båtene er det isfritt i bukta i april.
I LE: Jon og Jonathan i båtforeningnes trelavo.
PÅ KLUBBHUSET TIL KBF: F.v Tor-Atle Svortevik, Klaus Amdal,Yngve Hansen,Jon Aronsen, Jonatan Derås, og Guido Derås.
"Mina af Varanger", Maxi 77.

Mot tidlig start i Øst-Finnmark

Det uvanlig varme vårværet har ikke bare ført til tidlig sesongstart i Sør-Norge.  I Carita båthavn i Kirkenes ligger det vanligvis tykk is på denne tiden. Men ikke i år.

Publisert Sist oppdatert

Carita båthavn er hjemmehavnen til de 180 medlemmene i Kirkenes båtforening, og ligger godt beskyttet innenfor Prestøya, med Bøkefjorden rett ut mot Barnetshavet i bakgrunnen.

Da Seilas besøkte de seks (snart syv) seilbåteierene i båtforeningen for to dager siden var det ikke et eneste isflak å spore i bukta. Pasvikelvens utløp ligger ikke langt unna, og  vannet i området er derfor en god blanding mellom saltvann og ferskvann om våren.

– Vi starter sesongen med lue og votter og avslutter på samme måte,  understreker Jon Aronsen, som eier en av foreningens to Maxier.

Sesongen varer vanligvis fra siste havdel av mai til den første helgen i oktober. På grunn av det varme vårværet håper båteierene nå på mer godvær, slik at de kan komme i gang med vårpussen så snart som mulig.

Flere seilbåter

Seilforeningen ble stiftet i 1965, men det tok nærmere tredve år før den første seilbåten var på plass blant alle motorbåtene, en Alo 26 ved navn «Vilde».

Eier Tor -Atle Svortevik forteller at han utelukkende har fått positive tilbakmeldinger fra motorfolket, selv om mange var overrasket over at det i det hele tatt gikk an å seile i området.

– Vi er plaga med sterk strøm på inntil fire knop. I tillegg må vi ofte krysse ut forbi Prestøya til vi kommer ut på åpen fjord. Men om sommeren, når det er mer østavind er det bare å sløre ut og sløre inn, forklarer seilbåtgjengen. Strekningen Kirkenes-Vardø, ca 44 nm,  har blitt tilbakelagt på  under seks og en halv time.

– Dessuten er det ingen som bryr seg hvis vindretningen er feil og strømmen så sterk at vi finner det for godt å pakke sammen seilet og gå for motor, understrekes det fra flere hold.

Spennende skjærgård

Kirkenes har en mye større skjærgård enn mange andre byer og havner i Finnmark. Fra byen er det 13 n mil ut til Bøkerfjordfyret som er ytterste punktet mot Barentshavet. Dette var forøvrig det siste fyret som ble automatisert, noe som skjedde ved nyttårstider i år.

Flere steder har båtforeningen lagt ut fortøyninger slik at man kan komme med båten og legge til.

– Men husk for all del på tidevannet, advarer Jon Aronsen, som eier en blå Maxi 77 ved navn «Mina af Varanger». Her oppe er forskjellen  mellom flo og fjære på fire- fire og en halv meter! Dette er ikke noe å kimse av!

Ellers er skjærgården full av spennende krigsminner, gamle hvalfangstmottak, utgravninger fra menneskelige bosteninger for 3000 år siden, og fine badeplasser. For det er ingen ting som hindrer båtfolket i å bade på varme sommerdager, selv om vannet ikke er så varmt som i Sør-Norge. Og det er nok av plass i fjorden.

– Dessuten, den  derre «dette- er –min-strand»-holdningen passer ikke helt inn i finnmarskånden, hvor det er ideen om allmannsretten som råder, forteller den blide båtgjengen.

Dugnad og flytebrygger

Inntil båtforeningen skaffet seg flytebrygger for tre år siden besto det meste av båtparken av 16-17 fots Ranaplastbåter som lå på svai i bukta.   –Da var det for det meste gubbene som seilte. Dette har endra seg nå med de nye bryggene. Nå vil damene og ungene være med. Så du kan si at hele livet rundt båtlivet har endra seg! Nå er det familiene som drar på tur, selv om vi fortsatt gjerne tar en ettermiddagtur på fjorden alene også, forteller Yngve Hansen, som har en  Bostrøm 31.

Med den siste båten som nå er kommet til havnen etter at Tor-Atle solgte sin «Vilde» til en annen i byen, mens han selv har en Bostrøm 31 for hånden, er det foreløpig fullt i havnen. Prisene på båtplassene ligger på 2000,- kr per sesong uavhengig av bredde, i tillegg til depositum på 4000,-.

Noen billigere, lurer seilentusiastene på? Forklaringen er enkel; 

– Med 40- 50 som stiller på hver dugnad får vi gjort unna det meste av arbeid selv, understreker gjengen mens de byr på kaffe på båtforeningens hus.

Skal du innen Kirkenes med båt i sommer, så tilbyr foreningen både plass, diesel, dusj , strøm  i Carita havn. Les mer her:

http://www.carita-havn.no/