MITT HAV

FOILING: SailGP er seilingens Formula 1. Ligaen startet i Sydney i februar.

En fremmed fugl

Foiling er kult, men gir det seilsporten det nødvendige løftet? Jeg har fulgt direktesendingen fra Star Sailors League og SailGP, og kan ikke si at seks hypermoderne foilende katamaraner gir noe særlig mer spennende TV enn Star, konstruert før første verdenskrig. Det er likevel to helt ulike sporter.

Publisert Sist oppdatert

Foiling er fjernt fra hva de fleste av oss forbinder med seiling, og seilere flest er konservative.

Konservative oppfatninger var nok en av grunnene til at neste America’s Cup blir i båter med ett skrog, og ikke to. Det betyr nye utfordringer, og ukjente kostnader. SailGP er båtene som ble brukt i forrige America’s Cup, men nå er alle like, og da forsvinner noe av spenningen, akkurat slik den gjorde med Volvo Ocean Race da de gikk over til entypebåter.

Selv om SailGP er entype, og noen av verdens beste seilere var om bord, var nivåforskjellen for stor. Det ble ingen spenning eller dramatikk, selv med raske og avanserte båter.

Det kryr at løsninger. På båtmessen i Düsseldorf så jeg på Befoil, en katamaran utviklet for at alle skal kunne oppleve gleden av å fly over vannet. Befoil er bygget av plast, som en Pioneer, og har foiler av aluminium. Båten er utviklet med tanke på lav pris og enkel seiling. Høy toppfart er nedprioritert. Spørsmålet er egentlig om båter som Befoil gagner seilsporten, eller bare forvirrer potensielle seilere.

I Norge har foiling kommet langt. Waszp-klassen vokser, og interessen er stor, men ikke alle er enige i at Waszp-klassen er veien å gå. Forskjellen mellom de erfarne og nybegynnerne er enorm. Det skal svært mye trening til bare for å komme seg rundt banen. Jeg fikk en telefon fra en sentral person i seilsporten som var svært skeptisk til Wasp, og som mener at klassen kan ødelegge for andre klasser som egentlig er bedre og rimeligere. Personen ønsket ikke å stå frem, men mente at SEILmagasinet som et toneangivende medium for miljøet burde belyse dette.

Det kan gå med Waszp som det gikk med windsurfingen på 80-tallet. Da kom Fun-brettene, og farten ble doblet. Vi seilte slalom i stedet for olympisk bane, og toppfart og jibbeteknikk var alt som avgjorde. Det var gøy så lenge det var vind, men stort sett satt vi på land og ventet. Brettene ble dyre, og var så små at vi sank om farten stoppet. Tersklen for å komme inn i miljøet ble for høy både når det gjaldt kostnader og teknikk.

Men foiling har gitt windsurfingen en ny giv. Gamle gubber tar frem utstyret igjen. Foiling gjør det mulig å ha det gøy i mindre vind, og å seile med mindre seil. En foil koster noen tusenlapper, og kan brukes på egnete eldre brett. En foil lå under mitt juletre denne julen, og jeg gleder meg til våren. Snart skal det foiles.