Lær å seile

SURFING: Kiteving er brettseiling i enkleste form, Det er en blanding av kiting og vindsurfing.

Foiling på sitt enkleste

Wingfoil, Kitewing, foilwing eller wingsurfer. Å surfe med en løs vinge kan bli sommerens nye sport, og har det meste for å bli stort.

Publisert Sist oppdatert

Lite utstyr, enkel rigging, og raskt å lære. Det er flere grunner til at kitewing kan bli den nye brettsporten på vannet. Det er litt windsurfing, litt kiting, og mer bølgesurfing. SEILmagasinet fikk testet foilwing fra Duotone på sensommeren og fikk en følelse av utstyret. Under messen i Düsseldorf så vi i surfehallen at dette er noe mange produsenter har tro på. Det har vi også.

Å seile med en håndholdt vinge er ikke noe nytt. Kitewing har blitt forsøkt solgt som et alternativ til windsurfing og kiting i flere tiår, men det er med foil og oppblåsbar vinge det har tatt av. Nå har wind-surfing-stjernen Robby Naish kastet seg på bølgen og utviklet utstyr. Det er blitt mange leverandører. Vi testet utstyr fra Duotone, leverandøren som tidligere het North Sails. Med på testen var også Helge Rotnes fra butikken Srfsnosk8 som har fått lekt seg med slike vinger i sommer og opplever stor etterspørsel.

Teknologien til foilwing er hentet fra oppblåsbare kiter. Duotone har også brukt teknologien for å lage oppblåsbar rigg for seilbrett.

– Kitewing tilfredstiller oss som er nærmest til en fjord, men drømmer om en surfebølge, forteller Rotnes.

FESTET: Det er stropp mellom brett og kropp, og mellom håndledd og vinge.

Styrken er enkelhet

Windsurfing er en fantastisk sport, men det er krevende å bli god, og det et virvar av utstyr. Det krever litt kunnskap å rigge. Kiting krever mindre utstyr, og du kan ta det med på bussen, men kiting krever plass, både på land og på vann.

En kitewing pumpes opp på under ett minutt, og er liten og lett. Brettet er heller ikke så stort, cirka to meter. Å montere selve foilen krever litt skruing, om den er pakket sammen egnet for transport.

LETT: Brettet er kort, men foilen kan demonteres og vingen pakkes sammen.

Utstyret krever ingen trapes. Det er heller ikke fotstropper på brettet, som egentlig er utviklet som en foil SUP, et SUP-brett der det er mulig å padle seg opp i lufta med god teknikk og styrke.

Veien til mestring er kortere, og nybegynnere med god balanse kan lære seg dette mye raskere enn windsurfere lærer seg å seile med småbrett. Det sies også at windsurfingskoler får seilere direkte på foil, rett etter at de har lært det elementære, før de lærer å seile med fotstropper og trapes.

Fordelen med foil er at det gir så lite motstand gjennom vannet. Derfor er det mulig å seile uten trapes. Kitewing handler mer om balanse og mindre om styrke. Det er derfor nærmere bølgesurfing.

EKSPERT: Helge Rotnes viser hvor enkelt det gjøres.

Kostbar inngangsbillett

Å foile med en vinge koster cirka det samme som å foile med en drage. Selve vingen er den billigste komponenten, og den koster cirka 7000 kroner. Brettet koster det dobbelte, og for en passende hydrofoil må du ut med fra 15 000 kroner og oppover. Til sammen vil prisen nærme seg 40 000 kroner.

– Brettet må være stort nok til at du klarer å reise deg opp med vingen. Du må ha et brett i forhold til kroppsvekten. Tommelfingerregelen er kroppsvekt i kilo pluss 50, og da får du antall liter brettet bør ha, anbefaler Rotnes. Størrelsen på vingen bør velges etter forholdene du ønsker at utstyret skal brukes under.

Generelt er det lettest å lære med en liten foilvinge og et stødig brett. Kroppshøyde spiller inn, det er lettest hvis vingen ikke er for lang i forhold kroppen. Ungdom på rundt 140–160 cm klarer seg med tre kvadratmeter, mediumkroppene under 180 cm matcher fint med fire kvadrat, mens de store bør velge fem kvadratmeter.

2020: Utstyret har utviklet seg siden 2019. Utøverne er blitt bedre, som gjør at brettene er mindre, og vingene større.

På et SUP-brett

Foiling har kommet på seilbrett og kite, og også på SUP og bølgesurfing. Det er mulig å surfe på bølger med et foilbrett, og det er også mulig å pumpe brettet og holde seg opp mellom bølgene. Det blir enda enklere med en padleåre. Brettet vi brukte er en SUP beregnet for foiling. Modellen heter Fanatic Sky Foil Sup 2019.

Brettet er mye kortere enn et vanlig SUP-brett, bare to meter langt i motsetning til vanlig SUP på 3,5 meter. Det er litt tykkere, for å gi bæring, og det er ganske bredt. Brettet har et volum på 130 liter. Det passer for folk opp til 80 kilo.

Foilen på brettet er også litt annerledes enn foilen på et seilbrett. Den er laget for lavere fart og mer bæring. Det er særlig den fremre vingen som er mye større på en slik SUP. Brettet veier under 10 kg.

En SUP er vanligvis festet mot kroppen via en stropp rundt ankelen. Denne er festet med stroppen rundt livet. Vingen er festet med en stropp til håndleddet.

Foilen på brettet er også litt annerledes enn foilen på et seilbrett. Den er laget for lavere fart og mer bæring.

Styres som en kite

Mange beskriver kitewing som mer windsurfing enn kiting, men for å få kraft fra vingen er det en fordel å forstå hvordan en kite fungerer. Den oppblåsbare vingen er svært lett, og med vind i den er det mer snakk om å holde den nede enn å løfte den opp.

En kite er uten krefter når den står rett opp. Slik er det med foilving også. Ved å holde i et håndtak i forkant av vingen, er det ingen krefter som drar. Vingen må ned mot det vertikale for å gi fremdrift. Å styre kiten krever en helt annen koordinering av armene enn windsurfing, og det må læres. Jeg følte meg som en skikkelig kløne de første minuttene.

Det gjelder å finne grep som gjør at vingen drar optimalt. Men den kan bli dratt ned mot vannet, og da må armene inn for å koordinere. Det gjelder å alltid ha den fremre hånden plassert på samme sted, og bruke aktre hånd for å justere om vingen skal dra eller løfte.

Den største vingen du kan få er på fem kvadratmeter. Den er stor og kommer raskere i vannet. Det er en fordel å være høy med en stor vinge.

Å jibbe er den enkleste måten å snu på. Da er det bare å holde vingen i håndtaket foran og å få den til å vri brettet rundt mens beina stokkes om.

Det går helt fint å seile med vingen uten å foile, men det går da relativt treigt. Jeg hadde heller ingen problemer med å få høyde, men inne i bukta, hvor det var helt vindstille, slet jeg med fremdrift og kontroll. Jeg endte opp med å svømme brett og foil inn de siste meterne til stranden.

Det ble mange tryn, men aldri tunge løft for å få seilet opp av vannet, slik som på seilbrett. Vingen veier ingen ting, og løftes opp helt uten anstrengelser.

ENKELT: Med brett under en meters lengde er det mulig å ta utstyret med på bussen.

Opp å fly

Jeg må innrømme det, 90 prosent av tiden jeg testet kitewing var brettet i sjøen, og jeg følte meg langt fra kul. Jeg brukte en vinge på fire kvadratmeter i fem til syv sekundmeter.

Det var fem windurfere utpå, tre av dem foilet. De som ikke foilet hadde nesten dobbelt så store seil som vingen jeg brukte.

Når farten økte og brettet startet å løfte, løftet baugen seg voldsomt. På et seilbrett er masten med og balanserer, og trykker nesa ned og holder brettet i vater. Med foilving må beina gjøre mer av jobben, og fotstillingen er viktig. Begge føtter må stå i senter av brettet og på riktig sted. Jeg hadde mange tryn fordi beina stod feil, og brettet skar til den ene eller andre siden.

Når brettet endelig var i balanse og jeg fløy, ble jeg overrasket over hvor lite trykk det var fra vingen. Med brettet nesten en meter oppe i lufta, er det også mindre sjanse for å få vingetuppen i vannet, og vingen kan skjøtes tettere med mer krefter fremover.

TEST: Redaktøren ute for første gang. Vingen i denne stillingen gir mye kraft.

Jeg forventet at det skulle være utfordrende å foile uten fotstropper, men det var ikke noe problem. Det er krefter som flyttes fra seilet, over på kroppen, og videre til brettet, men det er ikke noe jeg følte underveis. Det er enklere, tryggere og mykere og foile med slikt utstyr kontra et seilbrett. Farten er lavere, og det er mindre krefter i sving. Det gjør at foiling blir mindre skremmende og mer tilgjengelig for flere med foilwing.

Jeg forsøkte ikke å jibbe flyvende, men det ser enklere ut enn å jibbe med et seilbrett foilende.

– Hydrofoilen under brettet må også matche kroppsvekten, og det er litt mer komplisert fordi vingene på hydrofoilene kan se helt like ut, men ha veldig ulike egenskaper, forteller Rotnes. Foilen er laget for å gi løft i mindre fart enn foil som brukes til vindsurfing.

– Generelt er det gjerne en hydrofoil med et vingeareal på mellom 1500 og 2500 cm2 og en løftevillig profil som dominerer. Hvis det alltid er rotete sjø der du ferdes må masten (høyden) på hydrofoilen være lang nok, 80 –90 cm, er det langrunt er det nødvendig med en kortere. Avstanden mellom vingene avgjør hvor fort det svinger. 80 cm er vanligste lengde, men det finnes kortere og lengre, forklarer Rotnes.

Krever teknikk

Vinden løyet, men jeg ville fly mer. Jeg fikk testet en femkvadratmeter, men for sent. Jeg forsøkte desperat å pumpe, men tydeligvis uten særlig effekt. De gode seilerne kan både pumpe brettet og pumpe med seilet og få utstyret til å fly i svært lett vind, ned mot fire meter per sekund.

Regelen for å holde brettet oppe i lufta er å få vekten fremover. Om brettet spretter raskt opp, faller det også raskt ned. Vingen bør aldri bryte vannoverflaten, da blir brettet ukontrollerbart.

Det enkleste er å sløre og forsøke å styre brettet etter vindtrykket. Med litt teknikk er det mulig å få svært god høyde med dette utstyret, langt bedre enn med et seilbrett uten kjøl.

Det er også mulig å bruke brettet i havdønninger og få hjelp av bølgene for løft, og bruke vingen som et ekstra bidrag. Da nærmer vi oss ekte bølgesurfing. Å bruke brettet i slike bølger med en padleåre ser også veldig gøy ut. Jeg opplevde at både stroppene rundt livet og rundt håndleddet til tider var i veien.

På seilbrett gir riggen en balansestøtte som en slik vinge ikke gjør.

Krever balanse

Jeg ble instruert til å starte på knærne og reise meg opp når jeg hadde fått litt fart på brettet. Det er en teknikk som er nødvendig om brettet er lite. Jeg syns det var enklere å starte stående og løfte vingen opp fra vannet. Vingen trenger kroppshøyden for å kontrolleres. En balanseutfordring er det i små krappe bølger. På seilbrett gir riggen en balansestøtte som en slik vinge ikke gjør.

Jeg har også brukt brett med foil bak båt. Det mener jeg er en god måte å trene opp balansen på og føle seg frem hvordan et brett med foil styres med føttene.

En foil-SUP krever liten fart for å løfte, og kan også brukes bak en seilbåt, både for motor og med seil. Det kreves at brettet styres i svinger bak hekken for å oppnå mer fart enn båten som trekker.

START: Med foil stikker brettet dypt. Det enkleste er å starte på knærne, og så reise seg opp.

Flerbruk

Jeg opplevde at jeg mestret vingen ganske greit, og at det gikk greit å styre brettet enten jeg foilet eller ikke. Men når det ikke foilet var det dødt.

Min datter behersker brettseiling, men er ingen ekspert. Jeg lot henne få teste vingen på et SUP-brett med kjøl, som vi bruker til padling og brettseiling. Hun slet med å styre brettet og å holde høyden. Jeg slet også med å krysse opp på SUP-brettet med vingen, så vingen er ikke egnet med en vanlig SUP.

På snø er den bedre egnet. Det er fullt mulig å bruke vingen med ski eller snøbrett om vinteren. Googler du kitewing, ser du flest bilder med vinge og snø.

SNØ: Vingen kan også brukes på snø. Her fra Norefjell i vinter.

Brettet jeg brukte er egentlig utviklet for padling i bølger. De beste padlerne klarer å foile bare med padleåren, men det skal være enklere å få løft ved å også utnytte bølgekraften.

Størrelse på seilet

Duotone leverer vinger i fire ulike størrelser, fra to til fem kvadratmeter. Jeg forsøkte de to største. Fire kvadratmeter-versjonen var enklest å håndtere og var det seilet som vil passe meg best. Større for personer over 80 kg og mindre for lettere seilere, eller for mer vind.

Vingen fra Duotone har spiler og rulles sammen til en lang pose på 1,5 meter. Duotone har også valgt en justerbar aluminiumsbom som festes enkelt med to dyneemaløkker. Vingen fra Naish og Slingshot er uten spiler og uten bom, og er dermed enklere og kan pakkes mer kompakt. Disse har et oppblåsbart rør med håndtak der surferen holder vingen. Det virker ikke like aerodynamisk.