Alt hva seiling handler om
Jeløy Folkehøyskole i Østfold har nå gjennomført sitt første år med egen seillinje sammen med åtte elever. Nå inviterer skolen til et nytt år med dobbel kapasitet og med Norges tidligere sportssjef i seiling som lærer.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 25.0px 0.0px; font: 14.0px Montserrat; color: #000000; background-color: #ffffff}
Hele ni OL har han fått med seg – fem for Norge, to for Sverige og to for Østerrike. Nå vier han tiden sin til Frelsesarmeen med både Jeløy Folkehøyskole og Frisk seilas, som er en del av Frelsesarmeens rusomsorg der de arrangerer seilopplæring for folk som sliter med et rusproblem.
– Ja, vi er i ferd med å avslutte skoleåret nå. Åtte elever har gått på linjen som vi har kalt Vannsport i Norge. Til høsten skal vi starte en linje vi kaller Vannsport Australia der vi håper å legge inn en tur til Australia for elevene i løpet av vinteren dersom koronasituasjonen tillater det, sier Jan Steven Johannessen, som er lærer ved skolen og som tidligere har vært sportssjef i Norges Seilforbund og trener i en årerrekke.
Hele ni OL har han fått med seg – fem for Norge, to for Sverige og to for Østerrike. Nå vier han tiden sin til Jeløy Folkehøyskole og et prosjekt sammen med Frelsesarmeen der de arrangerer seilopplæring for folk som sliter med et rusproblem..
Jan Steven Johannessen forteller at de har jobbet mye med seil-innholdet de tilbyr elevene, og han mener at de nå har fått til en svært allsidig pakke. Elevene får kort og godt prøve seg i alle former for seiling.
– Ja, det eneste vi foreløpig ikke kan tilby, er foiling. Ellers har vi det meste.
Hele spekteret av seiling
Frelsesarmeens rusomsorg har nylig kjøpt en Colin Archer-skøyte med gavemidler fra Trygve Hegnar og andre bidragsytere. Gjennom samarbeidet innad i Frelsesarmeen vil Jeløy folkehøyskole ha tilgang til denne skøyta slik at også elevene ved skolen kan lære seg å seile den og bruke den på tur.
De vil også lære seg å kite og seile på brett. I tillegg vil de få prøve seg på jolleseiling i RS Feva og moderne kjølbåtseiling i RS 21.
– Målet vårt er å dekke hele spekteret seiling spenner over, sier Jan Steven.
I tillegg til seiling vil elevene blant annet også få være med å padle kajakk og bedrive SUP.
De fleste som søker seg til en folkehøyskole er ferdig med videregående og føler behov for et mellomår før de begynner å studere eller jobbe. Det er et skoleår hvor elevene bor hjemmefra og må spise og leve sammen med andre. Men de bor på hvert sitt enmannsrom.
– Litt som å være i militæret, sier Jan Steven.
Læring for livet
Seiling er en av flere grener som Jeløy folkehøyskole tilbyr. Skolen drives av Frelesesarmeen, men Jan Steven sier at det ikke ligger noen føringer om at man må ha et kristent livssyn for å være med.
– Absolutt ikke. Det er viktigere at man kan oppføre seg og behandle sine medmennesker på en all right måte. Seiling er jo dessuten en god plattform for å lære nettopp det; å være sosial, lære seg å kommunisere, samarbeide og gjøre hverandre gode. Det er læring for livet.
Jan Steven håper på mange elever når høsten kommer og skoleåret starter, og i den forbindelse har han en liten drøm som nok har sin rot i hans tidligere virke som sportssjef.
– Det er ikke noe krav om at man skal kunne seile for å søke seg hit. Det er jo nettopp det man skal lære seg i løpet av skoleåret, men det hadde vært utrolig gøy om det blant søkerne var noen som kan seile litt. Da kunne vi blant ennet ha vært med på tirsdagsregattaene til Moss Seilforening med noen lag. Det hadde vært kult, sier han.