Kast line langt og presist

Er du heldig, så er det hjelp å få fra land, når du skal legge til kai. Da kan det være greit å kaste en taustump effektivt.

Publisert Sist oppdatert

Å legge til kai kan være et mareritt. Alt som kan gjøres i god tid, bør gjøres i god tid. Er det hjelp å få fra land, så bruk den. Er det ikke, så kan det være en ide å sette en person i land, for å ta i mot fortøyningene. 

Lag en plan

Det er greit å ta en runde i havnen, og legge en plan på hvordan man øsnker å legge til. Hvor skal båten ligge, hvordan er det med vind og strøm. Henge ut fendre, og gjøre klar fortøyningstau. Å beherske teknikken med å legge til på spring er lurt, særlig om det er vind som vil skyve båten vekk fra brygga.

1: Start med å lage en kveil i minst den lengden du skal kaste.
2: Fordel kveilen i to, til begge hender. Fordel 2/3 deler av kveilen til kastehånden.
3: Få sleng på kveilen og følg på med mer tau fra venstre hånd. 10 meter går. Fem meter er mer sikkert.
4: Pass på at tauet kan løpe fritt. Tren på kastet før du virkelig må bruke teknikken.

Effektivt kast

Når du kaster et tau, så må det løpe effektivt ut. Du bør også kaste fra et sted hvor det ikke er noe i veien. Fra bordellet mellom mast og forslag er et egnet sted. 

Jeg lærte i marinen å kveile opp tauet du skal kaste i to kveiler, som du fordeler på hver hånd. Ikke lag kveitene for lange, men lange nok til at det når frem. Ti meter kan du klare. Fem meter går bra og er en tryggere avstand. 

Bruk ferien til å trene på å kaste tau. Gjøres det riktig, så kan du imponere.