Fortøye for uvær

Lange trosser er hemmeligheten for å ligge godt om været ikke er på din side.

Publisert

Jo lengre tau, jo mer strekk er det i det. Om tauet fjærer, så blir det mindre rykk og napp i båten, og det sparer både beslag på brygge og båt, og tau. Rykkdemper hjelper, men lange tau hjelper mer. Du må også legge tauet enkelt om du vil at tauet skal flekse mest mulig. Dobbelt tau gjør det enkelt å gå fra kai, men denne løsningen sliter unødig på tauet, og gjør det ubehagelig om bord. 

FESTE: Stram alltid fortøyningen fra båten.
RYKKDEMPER: Rykkdemper på tauet gjrø det mer behaglig. Lange tau er enklere. Klatretau er også egnet.
SPRING: Jo lengre fortøyningstrosser, jo bedre fleks. Er det tidevann, så må ikke trossene være for stramme. Springtrossene kan være strammere enn trossene fra baug og hekk.
SPRING: Her er det to lange spring festet på tvers, samt relativt lange for og akterfortøyninger. Lengden er gull.

Bruk spring

Spring er nøkkelen for å ligge godt. Det gjør at du vil ligge parallelt med brygga, selv med litt vind. Legg gjerne spring i kryss for økt lengde. Spring bør være stramt, i alle fall der det ikke er tidevann. Dette hindrer båten å danse langs brygga, mens brest kan ha litt slakk, i hvert fall om du ligger på en fast brygge hvor du også må tenke på tidevannet. 

Det er vanlig å feste springet fra båtens midtre kryssholt. Et slikt kryssholt mangler jeg. Det fungerer bra å bruke båtens kryssholt i baug og hekk for å legge springet også. 

SVAKHET: Tau med løkke til land er praktisk, men har også ulemper. Tauets strekk blir redusert, og tauet kan også files i stykker.
NEI: Slik skal det ikke gjøres. Tauet skal strammes fra båten. Tauet er også alt for korte, og i bølger vil dette rykke veldig.

.