Ny utstilling åpner 7. mai
Søppel på Norsk Maritimt Museum
Norsk Maritimt Museum slår et slag for naturen og miljøet i sin nye temautstilling på Bygdøynes som åpner 7. mai.
Vanligvis er det gamle og kostbare gjenstander man venter å finne på Norsk Maritimt Museum, men denne gangen dreier det seg om søppel – nærmere bestemt alt det søppelet som driver rundt på havet og inn i fjordene og buktene over alt. Det er ikke bare selve forurensningen av sjøen som skaper problemer og gjør det utrivelig å ferdes på sjøen, verst går det ut over livet i sjøen; fiskene, krabbene, hvalen og selen og alt annet levende i vannet.
Og verst av all forsøplingen viser seg å være plasten – restene av alt fra plastemballasje, fiskeredskaper og svære plastduker fra skip og fra land.
Dårlig fordøyelse
Mye av plasten havner i magen til sultne fisker og sjødyr. Plast gir hverken næring eller slukker sulten. Tvert om har mange av artene som får i seg plast, selv i små biter, problemer med å bli kvitt plasten. Småfisk blir slukt av større fisk, hai og sel som da får i seg den ufordøyde plasten fra disse.
Det fortvilte er at det meste av plasten ikke blir borte, slik det meste av annet søppel på havet blir. Ikke går plasten til bunns heller, den driver gjerne rundt med havstrømmene i årevis. Derfor er det umulig å bli kvitt problemet, selv om det årlig gjennomføres store innsamlingsaksjoner i skjærgården og langs kysten verden over. Det er skremmende hvor mye som samles inn, men enda mer skremmende å tenke på alt man ikke får tak i.
Båtfolket får ofte skylden for å kaste søppel i sjøen, men som de fleste båteierne vet, er søppel i vannet det båtfolket misliker mest. Ikke er det hyggelig å bade i søppelet, ikke er det bra å pumpe om bord sjøvann til bad og bysse og ikke minst gjør skadene på dyrelivet i vannet det mindre morsomt å være på båttur. Syndebukkene finner du ikke i fritidsbåtene!
Mye emballasje fra mange land
På Maritimt Museum kan du nå se tonnevis av søppel som er samlet inn til utstillingen. Mye av det er emballasje, alt fra store kanner og fat, til flasker, poser og sekker. Hvor søppelet kommer fra, fremgår gjerne tydelig av teksten med navn og adresse på leverandøren. At det meste strammer fra utlandet og lite synes å komme fra norske sjøfarere, det være seg båtfolk eller proffe sjøfolk i handelsflåten, marinen eller fiskebåter, kan derfor lett fastslås.
Les også: Seilerne kan også bidra til å rydde strendene
Åpning 7. mai
Utstillingen som har fått navnet «Håp for havet?», åpner på Norsk Maritimt Museum på Bygdøynes 7. mai kl. 1400. Kronprinsparet og en del inviterte gjester har allerede vært og tjuvtittet på utstillingen.
Ifølge arrangørene skal utstillingen vekke de unges engasjement og interesse gjennom aktiviteter på museet. Sammen med kunstneren Solveig Egeland og Ocean Hope er de besøkende invitert til et «Fyrtårn» utenfor museet av søppel som har drevet i land på norske strender. Byggingen vil fortsette helt frem til St. Hansaften.
Museumsdirektør Olav Aaraas, sjefen på Folkemuseet, og nå også Norsk Maritimt Museum, uttaler i en pressemelding:
– Museet tar med denne utstillingen steget inn i samtiden, inn i det samfunnet vi alle lever i. Museet skal være en stemme i samfunnsdebatten.