Spekkhoggerne går bananas!
Den norske båten «Bianca» var én av fire båter som ble angrepet samme dag.
«Bianca» var på vei over Biscaya, fra Brest i Frankrike til A Coruña i Spania, da de tirsdag formiddag ble «angrepet» av opptil åtte spekkhoggere samtidig. Til tross for å ha forberedt seg godt på en mulig interaksjon med spekkhoggere var skipper Svein Skeide og hans Svenske partner Lisa Ternström maktesløse i møte med de enorme kreftene spekkhoggerne slapp løs på deres Sweden Yachts 45:
– Vi var forberedt, men hvilke krefter disse dyrene har. Det var tøffere enn en hard grunnstøting. Vi fulgte nødprosedyren til punkt og prikke ... Bianca opp i vinden, seil ned, motor i gang og full revers. Etter noen minutter trodde vi det funket, men den gang ei, skriver Svein i et innlegg på Facebook.
Til tross for å ha fulgt alle anbefalinger ved interaksjon med spekkhogger fortsatte flokken med spekkhoggere å dytte båten voldsomt rundt. Paret så etterhvert store biter av roret flyte avgårde, og mistet all styring. Svein forteller til SEILmagasinet om prøvelsen:
– De holdt på i en time, hvor de flere ganger snudde båten 180 grader rundt, og dunket borti båten slik at båt og styring ristet kraftig. Det hele endte med at en stor flokk delfiner ankom, og etter ett minutt eller to hadde spekkhoggerne forsvunnet. Hvorvidt delfinene skremte de vekk vet jeg ikke, men det virket jo som om det hadde en sammenheng. Til gjengjeld så hadde de på det tidspunktet ikke så mye igjen å tygge av, sier Svein lurt.
Bekymret for å ta inn vann
I frykt for å ta inn vann som følge av skade på rorstammen, og drivende vestover i kuling, uten styring, ble avgjørelsen tatt om å tilkalle assistanse. Spansk redningstjeneste var etter 30 minutter på plass og fikk slept båten inn til Cedeira, en by som Svein beskriver som «en liten fiskelandsby». Svein forklarer mer om veien videre:
– Vi har enda ikke helt grep på sitasjonen da vi venter på tilbakemelding fra Pantaenius. Der vi befinner oss nå er det få muligheter for reparasjon så sannsynligvis må vi boksere oss videre til A Coruña for så å bli løftet opp der. Vi ser også på mulighetene for å få tilsendt nytt ror fra Sverige, eller om vi må finne på noe annet.
På vei til Karibien
Paret var på langtur med Karibien som mål når spekkhoggerne stoppet deres progresjon. De er dog ikke alene i deres situasjon, på samme dag var det i alt fire båter som ble «angrepet» av det som antas å være den samme flokken. De tre andre forulykkede båtene kom fra England, Holland og Frankrike. Båtene føyer seg med disse interaksjonene inn i en stadig voksende «klubb» bestående av seilere som har fått skader på båt forårsaket av spekkhoggere.
Ukjent årsak bak fenomenet
Forskere har foreløpig ingen god forklaring på angrepene, eller «interaksjonene», som de selv foretrekker å kalle hendelsene. Fenomenet oppsto i 2020 og forskermiljøet har foreløpig ikke nådd noen form for konsesus hva gjelder den etologiske forklaringen til den uvanlige atferden. Det antas dog med rimelig god sikkerhet at samtlige av «interaksjonene» som er observert de siste to år forårsaket av én enkelt gruppe spekkhoggere. Denne gruppen består av ca. 60 individer som tilhører den iberiske underpopulasjonen av nordatlantiske spekkhoggere.
Foreløpig har ingen liv gått tapt, men mange titalls båter har måttet gjennomgå massive reparasjoner etter å ha støtt på havets toppredator. I Facebook-gruppen «Orca Attack Reporting», hvor informasjon om angrepene deles, ser man økende utrop etter konkrete tiltak for å stoppe angrepene. Mange mener det er et mirakel at ingen liv foreløpig har gått tapt. Eksempelvis har akustiske skremselsmetoder, GPS-tracking av spekkhoggerne, flytting og avlivning blitt foreslått, men ingen tiltak er foreløpig satt til verks, hverken av politikere eller andre beslutningstagere.
Optimistiske
Selv om paret på «Bianca» nå har blitt del av en dyster statistikk så ser de allikevel lyst på situasjonen:
– Skal man Atlanteren rundt på et år blir det noen humper på veien. Denne var stor, men det er kun materieller skader og det kan løses. Vi er takknemlige for at det skjedde innenfor VHF rekkevidde og i Dagslys, skriver Svein.
I samtale med SEILmagasinet runder den erfarne skipperen av:
– Vi sitter i sola med en øl, og det skal nok gå bra. Vi tar det med ro og er innstilt på å seile videre, spørsmålet er hvor lang tid det tar. Uansett, vi lar oss ikke stoppe av denne grunn!
SEILmagasinet har fulgt nøye med på utviklingen av interaksjoner mellom seilbåter og spekkhogger, les mer under:
.