ÅSGÅRDSTRAND SEILFORENING: Åsgårdstrand havn

FASTE GJESTER: Åse og Wilhelm Lange legger alltid sommerens seiltur i fjorden via Åsgårdstrand.
KLASSISK SEILER: Båten til ekteparet Lange ligner en kosterbåt og har gode seilegenskaper.
MANGE GJESTER: Åsgårdstrand Seilforening har flere hundre gjestebåter i nordre havn gjennom sommeren.

Noen velger alltid Åsgårdstrand

Pensjonistene Åse og Wilhelm Lange fra Lunner på Hadeland har Åsgårdstrand som hovedbase under sommerferien i Oslofjorden. De seiler en av fjordens fineste båter, som ligner den tradisjonsrike kosterbåten K6. Blant de mange gjestebåtene sommeren 2018 var dette en av ytterst få trebåter.

Publisert Sist oppdatert
KLASSISK SEILER: Båten til ekteparet Lange ligner en kosterbåt og har gode seilegenskaper.

K6 ble tegnet av Einar Ohlson som en entypebåt. Det første eksemplaret av denne båten ble bygget i 1944.

Vår båt, som ligner på K6, ble tegnet av den legendariske seilbåtkonstruktøren Olle Enderlein i 1951, forteller Åse og Wilhelm Lange. De seiler båten den 21. sesongen i fjorden. Begge fremhever at båten er god, trygg og robust i sjøen. Den egner seg derfor godt til å seile bidevind.

Kosterbåten har sitt utspring i drivgarnsbåter som ble benyttet utenfor kysten av Bohuslän på 1800-tallet, spesielt på Kosterøyene der den ble bygget. Etter hvert ble det bygget ulike kosterbåter til bruk som regattabåter. Kosterbåten er klinkerbygd og nå rigget med bermudarigg.

Utmerket sted

Åse lærte å seile under oppveksten i Bærum, mens Wilhelm har tilegnet seg ferdighetene i voksen alder. Hver sommer seiler de fra Oslo, gjerne med Tjøme, Stavern eller Kragerø som turmål. Vi har alltid noen dager i Åsgårdstrand, både på vei ut og inn fjorden. Åsgårdstrand ligger veldig fint til i fjorden og har et flott anlegg for seilere.

Her er det utmerket service, gode butikker, hyggelige folk og vi blir gjenkjent, forteller Åse og Wilhelm.

Wilhelm understreker at de også får kjøpt velsmakende brød her. Feriedagene i Åsgårdstrand går med til turer i skogen eller byen, lesing (sjøromaner), bading og gode samtaler på brygga der mange av gjestene kommer igjen fra år til år.