KLARE: «Hyyrokkin» er klare for VM og har forberedt seg godt.

Klart for verdensmesterskap i doubbelhanded

Fem norske båter deltar i ORC Double Handed World Championship 2022 som starter søndag 3. juli.

Publisert

ORC Double Handed World Championship 2022 er en del av Gotland Runt. Regattaen starter inne ved Stockholm med en 44 nm innaskjærs seilas ut til åpen hav. Derfra går regattaen rundt Gotland og til bake med målgang ved Sandhamn.

Godt med vind

– Det blir ujevne vinder i starten med mye seilskift til Almagrunnen. Deretter blir det kryss i økende vind sydover mot Gotland med vind over 10 m/s på sørsiden av Gotland. Den vinden ser ut til å holde seg hele veien tilbake til Sandhamn, skriver Sigurd Hertzberg på «Hyrrokkin«s facebookside.

Regattaen er på ca 350 nautiske mil. «Hyrrokkin» forventer å være i mål tirsdag kveld.

BANE: VM er kun en lang seilas på ca 350 nm.

Tre klasser

Det er kun båter fra Mord-Europa som deltar i verdensmesterskapet. Ingen båter fra Frankrike eller England hvor shorthandedseiling er stort, men de bruker målereglen IRC og ikke ORC. Dette verdensmesterskapet er det første under ORC.

Det er helt klart flest båter fra Sverige, og mange fra Finland. Det er overraskende mange Polske båter, flere enn Tyske, men ingen fra Danmark. Det er fem fra Norge, og noen få fra Estland Litauen og Nederland.

Det seiles i tre klasser delt inn enn båtenes måletall. I den største klassen seiler Dehler 44 «Off Course» fra Norge. I Den mellomsteklassen deltar Sunfast 3300 «Hyrrokkin» og «Pretty Fast», samt Sun Odyssey 409 «WilDa».

I den minste klassen deltar Albin Nova «Stardust» fra Norge.

RASK. «Off Course» liker seg godt på kryss i mye vind.

Største klasse

Marius Løken i «Off Course» har gode muligheter for god plassering. Båten har vist seg sterk under hardvindregattaene i Norge, og bør dra fordel av en tøff kryss mot Gotland.

Det er mye morsomt i den store klassen, og listen over båter på startlisten viser kanskje at ORC ikke er en regel som egner seg for typisk shorthandedbåter. Størrelsen av båter spenner fra 30 til 53 fot. Her er det både Figaro 2 og Figaro 3. Også den nye spennende Z30+ sammen med Dehler 30 OD har fått så høyt måletall at den har havnet i stor klasse.

Det blir spennende å følge Club Swan 36 «Mini Revenger».

Mellomste klasse

Den mellomste klassen har en samling av mer sammenlignbare båter som vil gi en jevnere konkurranse, mindre preget av tilfeldigheter. «Hyrrokinn» er helt klart favoritt. De har også fått trening i farvannet. Kristian Jerpetjøn i Sun Odyssey 408 «WilDa» har en av de største båtene i klassen. Det kan hjelpe ham på kryssen sydover.

I klassen er det også flere JPK-båter som vi vet går bra også under ORC, selv om det er IRC båtene er utviklet for.

TURSEILER: Sun Odyssey 409 «WILDA» fotografert under Færderseilasen 2018.
TREGEST: Mikael Khei har nettopp seilt Danmark Rundt alene.

Minste klasse

I den minste klassen er samlingen av båter mer variert igjen. Fra gamle til nye. Største er en First 36.7 og minste en Seascape 27. Mikeal Khei i Nova «Lady Stardust» har det laveste måltallet av alle båter som starter.

Tracking: Du kan følge verdensmesterskapet på TracTrac.