Det beste av Norge
Vi kjenner norske fjorder, Lofoten og Sørlandet, men Norge er mye mer. Jeg trodde jeg visste om de fleste herlige stedene vi kan besøke med båt, men tok grundig feil.
Til dette nummeret har jeg dykket inn i steder som er beskrevet i Norsk Havneguide, og drømmen om å utforske mer av landet har vokst.
Norsk Havneguide er en database over våre fineste naturhavner, og blir stadig bedre takket være innsatsen fra båtfolk. Vi har vært i kontakt med fire seilere som har brukt mye tid på å gjøre Norsk Havneguide bedre. Fire heldiggriser som har gjort sport av å finne frem til herlige steder, og å legge ut gode bilder fra fraflyttede plasser langt ute i havet, steder som bare venter på besøk.
Jeg har vært på fantastiske Grip ute i havet ved Kristiansund, ei øy som var bofast fra vikingtiden og til de siste fastboende forlot øya i 1974. Grip er merket på de eldste kartene over Norge, men i dag er øyriket ikke en gang med på Google Maps’ satellittbilder. Øya har også en av Norges få gjenlevende stavkirker. Den ligger på øyas høyeste punkt, bare 11 meter over havet. Hit måtte befolkningen flykte når det var uvær.
Det finnes ikke grunnvann på Grip og ferskvann må samles fra regnvann. Det er heller ikke trær, så det var mye arbeid for å holde husene varme om vinteren. Det er syv nautiske mil over havet til fastlandet.
Grip er bare en del av det enorme øyriket fra Nordmøre og videre opp forbi utløpet av Trondheimsfjorden, en distanse på omlag 70 nm. Om været er godt kan du seile mellom tusenvis av øyer nordover til Halten, med et stort antall gjestehavner og naturhavner, alle beskrevet i Norsk Havneguide. Mange av stedene er i likhet med Grip nedlagte fiskevær som nå er omgjort til fritidsformål.
Norge er en båtnasjon og havet har vært vår motorvei. Det kan vi seilere nyte godt av. Norsk Havneguide gjør ukjente perler tilgjengelige. Men også på Sørlandet, Østlandet og i Bohuslän, hvor vi klager på fulle gjestehavner, kan den nye, digitale guiden gjøre det lettere finne gode alternativer.
Axel Nissen-Lie