Arbeid på fordekk i kraftig vind

Slik mister du masten i storm

Langturseileren Thomas Skarstad seilte solo i full storm med vindkast på over 55 knop. Han deler erfaringene i en video på Youtube. Selv kom han trygt gjennom stormen som krevde masten til flere av seilbåtene i området.

Publisert

Thomas Skarstad seiler solo rundt jorda i en Bavaria C55, 2012-modell. Han er skaperen bak Youtube-kanalen, Sailing with Thomas. I en nylig lansert video forklarer han hvordan han planla og gjennomførte seilingen fra Tahiti til Tonga, en avstand på ca 1500 nautiske mil noe som tilsvarer avstanden fra Oslo til Kirkenes. Området er kjent for mye vind og rufsete sjø. I tidsrommet Skarstad seilte var værmeldingen maks 30 knop. Fasiten ble timer med vind på 50 knop og vindkast på over 55 knop. I stormen mistet flere av seilbåtene i området masten. 

Skarstad vektlegger at videoen forklarer hvordan han seiler sin båt, og at han ikke har noen fasit for hvordan seiling i sterk vind skal gjennomføres. Han kjenner egen båt, og dens styrker og svakheter. Blant annet hadde han erfaring med kun å seile på riggen. Det var kunnskap som kom til nytte da vinden tok seg opp. 

Vindstyrke på 57 knop pr sekund tilsvarer 29 m/s. Full storm er fra 56-63 knop pr sekund. Deretter følger orkan fra 63 og oppover.

“Noen lever i den troen at en fordel med monohull er at med mye vind mister vinden taket ved knock down. Forsåvidt riktig, men det ender jo som regel i en broach. Det vil man jo ikke ha heller. Og på medvindsseiling er det brutale krefter i ustabil vind.“

Thomas Skarstad

Seilet som tar ned riggen

Skarstad har snakket med flere av dem som mistet masten. De seilte alt fra standard produksjonsbåter i glassfiber til mer underriggede ekspedisjonsbåter i aluminium. Alle som mistet masten hadde tatt valget om å ta ned storseilet, og kun seile på revet genoa på rulle. Det tålte ikke riggen da vinden tok seg opp. 

Skarstad kom gjennom stormen uten skader til tross for at han tok seilvalg som han i ettertid angret på. Han har et stormseil ombord, og det monterte han ikke før vinden tok seg opp. Da stormen kom var det for sent, og han valgte å ta inn alle seil, og kun seile på masta. 

Kommentar: Tredje rev kan føre til mastebrekk

Thomas Skarstad video om seiling i hardt vær er svært bra, noe av det bedre jeg har sett på YouTube. Her deler han nyttige erfaringer på en bra måte fra en situasjon hvor han beholdt masten, mens båter rundt ham mistet masten.

En viktig faktor glemte Skarstad å nevne, det er faren for at masten skal invertere. En moderne mast, med bakover pekende saling skal stå i en låst bue, og det gjør masten stiv. Om denne buen blir negativ vil masten invertere. Masten blir trukket ut av stilling, med stor fare for at den brekker.

Om du har et tredje rev, så øker sjansen for at du bøyer masten negativt. Storseilet trekker masten nedre del akterover, og ut av stilling. For å hindre dette trenger du et babystag eller ett indre forstag. Skarstad drømmeoppsett med en stormfokk satt tettere mot masten er derfor en svært god ide.

Masteprodusenten Seldén har laget en pdf med tips og råd. På siden 30 i denne manualen finner du åtte faktorer som kan gjøre riggen ustabil. Du finner den her.

Axel Nissen-Lie

.