OL

Marie Rønningen og Helene Næss klare til kamp
OL: Marie Rønningen og Helene Næss fightet til siste slutt

Frarøvet medalje

Seilmagasinet har sett videoen som viser at de norske 49erFX jentene ble urettmessig fradømt 2. plassen i fjerde seilas.

Publisert

Hele støtteapparatet for de norske OL seilerne har jobbet intenst for å få gjennomslag for videoen som viser med all tydelighet at den norske båten startet korrekt i den starten der de ble dømt over linjen i startøyeblikket. Til tross for overbevisende teknisk bevis ble jentenes 2 plass i seilasen erstattet med BFD, altså en disk i seilasen. Juryen hadde ikke annet valg enn å akseptere startdommeren som var skråsikker i sin sak, og som ikke hadde annen dokumentasjon enn det blotte øye og hukommelsen. 

Internasjonal praksis gjelder

Internasjonal praksis er slik at starterens ord skal ilegges avgjørende betydning i slike saker. Urimelig som det kanskje virker i dette tilfelle, må det være slik, for at ikke enhver start skal kunne overdømmes av et ressusrsterkt team bemannet med egne videokameraer. Likevel synes det i denne saken ufattelig at startdommeren etter å ha sett denne videoen kunne opprettholde sin skråsikkerhet. Etter det Seilmagasinet erfarer ble vedkommende grillet av juryen uten at han på noe tidspunkt ga uttrykk for tvil.

Mistet medalje

Hadde jentene fått beholde sin 2. plass i 4. seilas ville de ledet regattaen før medaljefinalen. Da ville de ha lagt opp til et annet løpsopplegg enn det de gjorde i dagens medaljefinale. Hva som da hadde vært utkomme av dagens finale kan ingen si med sikkerhet, men at det hadde blitt medalje til Helene Næss og Marie Rønningen er temmelig sikkert.

Nå må jentene nøye seg med den sure 4. plassen, som i seg selv er bittert, men når man er viss på at det skyldes en feildømming er det ekstra tungt å svelge.