Hollænderseilasen

Hollænderseilasen sett fra startplass

Hollænderstart i lett nordvest

Arrangøren tar konsekvensen av de lette vindforholdene og sender de 160 båtene på et avkortet løp.

Publisert

Lett vind og skyfri himmel er det seilerne står overfor på en dag som ennå smaker av sommer. Noe Hollænderseilas i tradisjonell fasong blir det imidlertid ikke, for arrangøren KNS har gitt samtlige båter et avkortet løp. Fra start kan seilerne velge om de vil passere Langøya om nord eller sør. Derfra går løpet til Langgrunnen ved Mølen og videre til Østerbåen ved Horten, alle merker om styrbord. Distansen er cirka 15 nautiske mel, og arangøren har valgt ikke å ta sjanser i med vinden som er ventet å løye utover dagen. Maksimaltiden er satt tl kl 22 i kveld, men med det løpet som nå er gitt ventes alle båteneå være i mål i god tid innenfor denne fristen.

Flere kursvalg

Etter start har feltet delt seg, noen har valgt fokkeslør nord for Langøya, mens andre jibber seg på sørsden med lenseseil. Den utgående strømmen fra Drammensvassdraget vil være en viktig faktor. Vannstanden i elva har vært høy slik at den utgående strømmen vil være kraftigere enn vanlig. Dette må seilerne ta hensyn til i veivalget.

Seilmagasinet har sammen med Christian Ruscetta i KNS intervjet flere av deltakerne før start og vil publiesere disse samt droneopptak fra starten i løpet av dagen.