Det kan bli sommerlig under årets Hollænderseilas.

Kan bli en behagelig Hollænderseilas

Rask lens ut, og lett kryss inn i sol sier prognosene.

Publisert

Lørdag seiles høstens Færderseilas, Hollænderseilasen, har opplevd et bar trykk av etteranmeldelser. Nå er det 155 båter påmeldt, men det er fremdeles mulig å bli med frem til i natt. Det er strømmet inn flere båter i nesten alle klasser.

Sol og vind

Det er meldt 6 m/s fra vest-nordvest på morgenen som dreier mot nord utover dagen. På ettermiddagen løyer vinden til 3 m/s, og på kvelden kommer den fra sørvest.

Mye tyder på en rask start ut fjorden, hvor kanskje de mest ekstreme båtene kan plane. Det vil gjelde og utnytte vinddreiningen slik at man får litt skjæring og mer trykk i seilene.

Mye kan gjøres på kryssen tilbake hvor båter med lettvindsegenskaper kan få glede av det.

STOR: «EnderPearl» vil gå som et ekspresstog på kryss, og har regattaens høyeste måletall.
RASK: «Karma Police» kan komme kjapt ut fjorden.
RASK2: «Overload» bør også like seg under forholdene som er meldt.

Nor Rating størst

88 båter er påmeldt i NorRating-klassen. Her er stiller Holmestrand Seilforening med to av de raskeste båtene, 76-fots lange «Enderpearl» og nesten like raske, 30 fots «Karma Police». Tross størrelsen har «Karma Police» gode muligheter for å runde Hollenderbåen først. Men den blir utfordret av «Overload», en Elliot 9ss som har tilsvarende egenskaper. Lav vekt, mye seil, og en vippekjøl som gir høyt rettende moment.

Av båten med lavest måletall finner vi en Scanmar 33 og en Mamba 34, gode turseilere fra 80-tallet.

FARR30: «Wii2» er rask på slør og veldig rask på kryss i lett vind.

Lette mot tunge i doublehanded

30 båter stiller i shorthanded-klassen. Her er det en del nye båter og nye navn. Pål Kragerud og Erling Moen Synnes seiler nå er Pogo 30. I «Hyrrokkin» er nå Sigmund hertzberg blitt byttet ut med Sigurd Boasson. Sigurd er eieren av gamle «Hyrrokkin» som nå ligger på land på Madeira etter første etappe av Transquadra.

Det deltar to Farr 30, båter som vil trives med prognosen.