Nye LYS-regler gir mer presisjon og flere valg
Hvor stor kan en gennaker være?
Asymmetrisk spinnaker, Code Zero, 5 forseil og shorthanded-målebrev er stikkord for de endringene i LYS-reglene som vil berøre flest i 2009. Her får du en kjapp gjennomgang og du kan laste ned de nye reglene i sin helhet.
– Regelendringene vi har gjort er kommet etter innspill fra seilerne og en stor undersøkelse vi har gjennomført, og dette har vi så gjort en helhetlig vurdering av i styret, sier Håvard Ravn Ottesen, leder av NORLYS til SEILmagasinet.
ASYMMETRISKE SPINNAKRE. Et av punktene gjelder asymmetriske spinnakre, som inntil nå har gitt 0,01 i fratrekk på LYS-tallet.
– Mange har imidlertid lurt på hvor stor en asymmetrisk spinnaker kan være for å gi 0,01 i tillegg, så derfor har vi definert størrelsene til en asymmetrisk spinnaker mer presist. Vi har lagd en formel for dette, etter mønster fra den amerikanske PHRF-regelen (Performance Handicap Racing Fleet), sier Håvard Ravn Ottesen, som anslår at den asymmetriske spinnakeren vil kunne være ca. 135% av størrelsen til en symmetrisk spinnaker for å gi tillegg i måltallet.
FEM VALGFRIE FORSEIL. De nye LYS-reglene tillater nå at en båt kan benytte fem valgfrie forseil i en regatta. Tidligere har man kunnet ha tre forseil og to spinnakre, men fordi moderne båter ikke lenger krever et så stort spekter av genuaer, pluss at en hardvindsspinnaker gjerne er blitt valgt bort av mange i valgets kval mellom tre alternative spinnakre – noe som igjen har resultert i at mange spinnakre er blåst i stykker.
Nå får båteieren et friere valg når det gjelder å komponere sammensettingen av forseilene.
– Faktum er imidlertid at de fleste ikke benytter seg av muligheten til å kunne bruke fem forseil fordi de rett og slett ikke har så mange seil, sier Håvard Ravn Ottesen.
CODE 0. Code 0 – et flyvende seil som settes som en genua – vil bli tillatt fra 2009 av.
– Dette fordi flere allerede har et slikt seil, men også fordi et slikt seil er et aktuelt lettvind- og sløreseil for moderne båter med 100% fokk og vantene festet helt ute i borde, kommenterer LYS-lederen denne regelendringen overfor SEILmagasinet.
SHORTHANDED MÅLTALL SOM «DEFAULT». I 2008 ble det innført et shorthanded-måltall, men dette var det opptil arrangørene å anvende eller ikke. Fra 2009 blir et shorthanded-måltall satt som «standard», og arrangøren må fra nå av gi beskjed i Notice of Race/Seilingsbestemmelsen dersom det ikke skal anvendes.
Dette betyr i praksis for eksempel at en båt med bare to om bord kan seile med et lavere LYS-tall enn andre, tilsvarende båter med fullt mannskap i en vanlig regatta; for eksempel i Færder’n – om da ikke arrangøren KNS bestemmer noe annet.
– Vi har valgt å gjøre dette for å motivere til at flere båter kommer seg utpå og seiler selv om de ikke klarer å få amlet et helt mannskap, sier Håvard Ravn Ottesen.
LYS C OG LYS R. Frem mot 2010-sesongen kommer NORLYS til å jobbe med å forberede en splitting av LYS-båtene i en cruising- og en racing-divisjon. Formålet er å gjøre seilingen og konkurransen enda mer fair.
– Dette er foreløpig bare på idé-stadiet, og det er altfor tidlig å komme med noe konkret ennå når det gjelder dette, slutter Ravn Ottesen.