Osebergskipet sjøsatt i et folkehav i Tønsberg

Osebergskipet sjøsatt i et folkehav i Tønsberg

Etter 1200 år uten vann under kjølen ble en tro kopi av Osebergskipet sjøsatt i Tønsberg.

Publisert Sist oppdatert

Kongen og dronningen, en enorm folkemesse og et stort antall båter overvar den sjeldne begivenheten

Etter at arbeidet startet sommeren 2010 ble Osebergskipet onsdag ettermiddag sjøsatt utenfor kulturhuset i Tønsberg. Med kongeskipets ankomst, og med Kongen og Dronningen til stede, var det en byfjord full av mennesker og båter som var til stede under sjøsettingen. Man kan spørre seg om byfjorden noen gang har hatt så mange båter og så mange mennesker.

Før selveste sjøsettingen var det taler fra blant annet ordfører Petter Berg, styreformann Einar Chr. Erlingsen i stiftelsen for nytt Osebergskip og kong Harald

– Det var en opplevelse å seile inn i byen, fulgt av alle småbåtene og se alle menneskene som hadde møtt opp. Professor Arne Emil Christensen sier at Osebergfunnet er det store eventyret i norsk arkeologi. Jeg vil tilfølge at arbeidet med nytt Osebergskip er et nytt eventyr, nesten 1200 år etter at originalen ble sjøsatt, sa Kong Harald i talen.

– Kopien som er bygget her på bryggekanten er mer lik originalen som står utstilt på Bygdø. Vi har igjen fått et nytt sjødyktig Osebergskip. Ingen har bygget et skip med slike verktøy og slike teknikker de siste tusen år, fortsatte Kong Harald før skipet ble sjøsatt.

Det ble en sjøsetting med et rykk, da skipet først ikke ville gli ut i vannet med drahjelp fra båten til havneoppsynet i Tønsberg. Skipet gled omsider elegant og lå perfekt i sjøen, til applaus fra publikum.

Vi snakker med prosjektleder Geir Røvik like etter vikingskipet har lagt til kai.

­– Det var jo en del spenning da skipet ikke ville gli ut. Vi hadde en plan om å ta med ekstra jekker, men de var ikke anbrakt. Vi fikk dem omsider på plass, og med enda kraftigere drahjelp fra båten til havneoppsynet kom den som et skudd i natten. Men det er jo bedre å komme fort ut, enn å bli stående på land, det hadde vært en ordentlig nedtur, sier Røvik.

– Hva skjer videre med skipet?

­– Osbergskipet skal nå ferdigstilles. Vi skal ta det opp, stoffe det, montere ror, ha på kryssholter og reise masten. Deretter blir det prøveseiling. I mellomtiden skal vi ha masse rotrening slik at vi er virkelig rustet til å legge til kai under alle forhold. Og vi så allerede i dag at dette skipet var fullt mulig å manøvrere. Vi har hatt både strøm og vind, og vi har rodd inne mellom mange småbåter, forteller Røvik.

.