Utsolgt regatta
Soloregattaen Silverrudder i Danmark hadde et tak på 330 deltagere. Det ble nådd. I morgen starter dramatikken.
Det er fjerde gang Silverrudder blir arrangert, og regattaen har hatt rekordvekst. Bladet Bådnyt har skapt publisitet, og når det tyske bladet Yacht kastet seg på karusellen, så har deltagerantallet gått opp i rekordfart. Første året var det 15 soloseilere. I 2013 var antallet nesten hundre og i fjor var det påmeldt nesten 200. I år ble det satt et tak på 330 deltagere.
Alene rundt Fyn
Silverrudder blir markedsført som havets «Iron man». Å gjennomføre den 134 nautiske mil lange seilasen rundt Fyn er blitt et personlig mål for deltagerne. Tanken var en regatta som skulle ta ca 24 timer på en del av året hvor dag og natt er like lang. De to siste årene har det vært svært lite vind, og mange båter rakk ikke maksimaltiden på 50 timer.
Svært mange seilte i over 48 timer.
Et annerledes konsept
Det unike med regattaen er at det ikke brukes måleregler. Det seiles også etter sjøveisregler, ikke regattaregler. Båtene blir delt inn i klasser etter skrogets lengde. Det er fem størrelser for kjølbåter og to for flerskrogs. Det er også lov til å rigge båten hvordan man vill. Resultatene blir urettferdig, men det blir det alltid også når det brukes måleregel mener arrangøren. Seilerne ser ut til å heller seile mot personlige mål, fremfor å komme høyt på listen.
Også norsk
Silverrudder tiltrekker seg seilere fra hele Europa. Det er flest tyskere og dansker med, men også svensker og hollendere. Regattaen har blitt viktig for den slovakiske produsenten Seascape. Det deltar 10 Seascape 18 i den minste klassen og 8 Seascape 27 i den nest minste klassen. Lars Petter Karlsen fra Fredrikstad deltar med sin Seascape 27 «SeaYou». Øyvind Bordal, bosatt i Danmark, men opprinnelig fra Moss, seiler Seascape 18.
Den største klassen er for båter mellom 30 til 35 fot med 87 deltagere.
Frisk start
Første start går fredag kl 08.00. Da ligger det et lavtrykksenter midt i Skagerrak. Det gir frisk vind, men ikke så sterk som tidligere fryktet. Vinden vil ligge på rundt 15 m/s fra vest-sydvest, men minke utover dagen. Båtene vil sannsynligvis seile mot klokka rundt Fyn, motsatt vei fra i fjor. Det blir da en frisk fokkeslør ut fra start i Sevndborg nordover i Storebelt. Fredag kveld blir det en tøff kryss vestover på nordsiden av Fyn. Her er det ofte krapp og vill sjø. Lillebelt er smalt og med mye strøm. Det gir store utfordringer for seilerne som sannsynligvis er slitne.
Arrangøren har laget en alternativ bane for deltagere som syns runden rundt Fyn blir for tøff. Den alternative banen er langt syd for Fyn.
Silverrudder sendes direkte, og trackes. Du kan følge regattaen her
Peter Gustafsson i Blur seilte Silver Rudder i 2014, og gjør det igjen. Han lagde denne filmen i fjor.