Clipper Round the World race 19-20

CREW JACKET: Anne Elisabeth Serigstad deltar i Clipper Round the World Race 19-20. Hun vet det blir tøft, men gleder seg hemningsløst.
BÅTENE: Clipper 70 ble lansert i 2014 og er utviklet spesielt for Clipper Race.
AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagerne må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.
MANNSKAP: Alle seilerne samlet.
AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagerne må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.
TRENING: Å pakke seil er alltid et prosjekt.
TRENING: Mange av deltagerne har aldri seilt før.
TRENING: Rolig og sommerlig.
TRENING: Mange av deltagerne har aldri seilt før.
MANNSKAP: Laget som Anne Elisabeth Serigstad er en del av.
Anne Elisabeth Serigstad (til venstre)

Det dyreste seilkurset

Det er mars og jeg er på vei til Crew Allocation i Portsmouth. Dette er samlingen hvor alle seilere skal treffe sin skipper, sin «mate» og resten av seil-crewet for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Jeg er litt nervøs, så jeg er tidlig ute for å finne en god morgenkaffe. På veien dit prikker en meg på skulderen, det er Simon, en fantastisk fyr jeg ble kjent med den første treningsuken. Simon snakker entusiastisk om hvor mye han gleder seg til å få Race crew-jakka, og hvor stolt han er av hva han skal være med på. Simons entusiasme smitter raskt over på meg.

Vi går sammen til samlingsstedet hvor vi endelig får utdelt jakka, treffer flere kjente og blir tatt bilde av til Clippers nettside. Så går vi inn i salen hvor det sitter 500 andre seilere som spent venter på sin skipper og sitt crew.

Jeg blir grepet av situasjonen – over hvor stort dette eventyret faktisk er. Fy søren så kult at jeg skal være en del av dette og hvor tøff jeg er som har guts til å gjøre det, tenker jeg.

Det hele startet under nettsurfing for ett år siden, da en reklame for Clipper Race poppet opp på skjermen min med «Raced by people like you». Like me?!?

Dette måtte jeg sjekke ut nærmere.

Jorden rundt

AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagerne må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.

Fra frustrerende vindstille til de mest ekstreme værforholdene moder jord har å by på skal 11 identiske båter kjempe seg gjennom 40 000 nautiske mil jorden rundt. Alle med et mannskap på 20 personer bestående av én profesjonell skipper, en «mate» og resten amatører. Mange har aldri satt sine ben på en seilbåt før.

Seilbåtene – Clipper 70 – er digre, 70 fot lange og 35 tonn tunge regattamaskiner, med topphastighet på over 30 knop. Dette er Clipper Race.

Som Skiens-jente med hytte ved sjøen er jeg er vokst opp med båt, men det skulle det ta mange år før jeg prøvde å seile. Lenge hadde jeg en klar formening om at det å seile var kjedelig og lite actionfylt. Så feil kan man ta.

Årets Skagen Race ble en påminnelse om det for mange.

Selv om jeg nå er i min tredje sesong som seiler og «fokkeslask» på «S/Y Diva», er veien fra onsdagsregatta i Bundefjorden til full storm i Sørishavet fremdeles ganske lang.

Krise

AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagerne må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.

Sett utenifra skjønner jeg at dette kan lukte 40-årskrise lang vei. Jeg er 41 år, singel og uten barn. En livssituasjon ganske så forskjellig fra den de aller fleste vennene mine er i, med «volvo, villa og vov vov».

Det var ikke helt sånn jeg hadde «planlagt» at det skulle bli. Men etter en del runder med meg selv har jeg lært å se alle mulighetene jeg har, og hvor heldig jeg er, som er i en situasjon hvor jeg faktisk kan gjøre akkurat det jeg vil.

Av og til må jeg kjenne litt på at jeg lever, og det gjør jeg ved å finne på litt sprell. Som å seile nesten halve jorda rundt.

Før beslutningen ble tatt telte jeg litt på knappene. Er jeg tøff nok til dette? Og har jeg råd til det? Clipper Race er uten tvil det dyreste seilkurset jeg noen gang kommer til å delta på. Men jeg har alltid et ønske om å bli bedre i det jeg holder på med, og seiling er definitivt ett av disse områdene.

Tre etapper

AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagere må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.

Til slutt bestemte jeg meg for å delta, og ikke bare for en kort tur. Jeg blir med i regattaen fra Cape Town i Sør Afrika. Vi skal herje litt i Sørishavet og The Roaring Forties før vi når Fremantle i Australia. Deretter rundt og opp til Whitsundays i Australia, så videre til Filippinene for til slutt å mønstre av i Zhuhai i Kina. Hele turen er satt til å ta fire måneder.

Selve regattaen starter 1. september i London og avsluttes samme sted i august 2020.

I denne regattaen vil jeg få oppleve noe svært få andre får oppleve. Jeg ser en mulighet til å utfordre meg selv til det ekstreme og antagelig også vokse som person. Her vil jeg virkelig få testet ut hva jeg er laget av. Jeg vet at det er opp til meg å håndtere frykten jeg møter underveis som best jeg kan.

I skrivende stund er det to dager til jeg drar til England for å være med på fjerde og siste treningsuke. Jeg skal treffe noen av mine nye venner og jeg skal endelig få seile med båten, skipperen og mannskapet jeg skal seile med på regattaen. Hva jeg faktisk kommer til å oppleve har jeg egentlig svært liten formening om. Men at det kommer til å bli utrolig gøy og krevende både mentalt og fysisk, det vet jeg. Jeg gleder meg hemningsløst!

AMATØRENES VOLVO OCEAN RACE: Det er ingen krav om seilerfaring i Clipper Race, men alle deltagerne må gjennom fire ukers trening før regattaen. Deltagerne utgjør mannskapet og utfører alle jobber om bord.

Hvis du vil lese mer om hva jeg er med på, hva vi gjør og om livet om bord, kan du følge turen min på www.aserlaser.no og på Instagram «Aserlaser». Ship o heisann.

FRA SEILFORENINGENE

SEILmagasinet samarbeider med en rekke seilforeninger landet rundt. Disse foreningene har egen side i magasinet med innsendt stoff. Dette stoffet blir også publisert på SEILmagasinets nettside. Denne artikkelen er innlevert av en seilforening og ikke skrevet av SEILmagasinets redaksjon.