Are Wiig starter fra Les Sables d’Olonne
Golden Globe Race flytter starten fra England til Frankrike.
Regattaen Golden Globe Race, som markerer 50-års jubileet for den første soloregattaen som er blitt avholdt rundt jorden – i 1968, vil starte fra samme sted som Vendee Globe. Vendee Globe er på mange måter etterfølgeren av Golden Globe, men mens Vendee Globe seiles sort sett av profesjonelle seilere i hypermoderne 60-fotere, så vil det kun være tillatt med teknologi tilgjenglig for 50 år siden for båtene som deltar i Golden Globe. Båtstørrelsen er også satt til maksimalt 36 fot, og den skal være langkjølt.
Mangler sponsor
Oppslutningen om Golden Globe har vært enorm. Det har vært 150 søkere, men bare 30 får stille. Så langt er 26 seilere klare, en av dem er Are Wiig som har kjøpt en OE 32 for formålet.
Planen var at Golden Globe skulle starte i Plymouth, men problemer med å finne en sponsor, mye grunnet brexit, har gjort at arrangøren har valgt å flytte start og målpunkt til Les Sables d’Olonne. Interessen for slike arrangement har tydeligvis langt større kraft i Frankrike, enn i England. Dessuten er det tatt ut seks franske seilere for regattaen.
Franske helter
En av de franske heltene er Jean-Luc van den Heede som satte verdensrekord rundt jorden solo, feil vei, det vil si vestover, mot vinden. Han brukte 122 døgn og 14 timer, en rekord satt i 2004, som står fortsatt. Han seilte alene, men ingen andre har seilt raskere med mannskap heller.
Jean-Luc van den Heede startet karrieren med en andreplass i MiniTransat i 1977. Han har seilte Vendee Globe to ganger, og har en andreplass som beste plassering. 72-åringen er regattaen eldste.
Start 1. juli
Det blir en lang oppkjøring før start for Are Wiig og konkurrenter. Båtene skal samles 11. juni i Falmouth i England. Derfra går det en veldighetsregatta til Les Sables d’Olonne 14. juni. 16. juni åpner regattaområde i den franske havnebyen. Starten går 1. juni.
Da legger seilerne ut på en 30 000 nautiske mils seilas rundt jorda.
De må gjennon fire ulike passeringer, en ved Kanariøyene, en ved Kapp Verde, så ved Tasmania, og siste passasje er ved Falklandsøyene.