Landslaget for 2019 er tatt ut
Ni seilere er norske OL-håp
Ni seilere vil utgjøre Norges landslag i seiling i 2019. I tillegg er det fire seilere på et utfordrer-landslag.
Rett før jul bekjentgjorde sportssjef i Norges Seilforbund, Rigo de Nijs, hvem som var blitt uttatt på landslaget i seiling i den pre-olympiske 2019-sesongen.
Norge har hittil kvalifisert seg for deltgelse i fire OL-klasser, men man har et berettiget håp om å kunne plusse på med en eller kanskje to klasser til på denne listen. Målet når det gjelder OL i Tokyo, er allerede uttalt, og dette er hva man sikter mot: en medalje, pluss to plasseringer blant de fem beste.
Laser, Laser Radial, 49er FX og brett-klassen RS:X for herrer er de fire klassene Norge har sikret seg plass i i 2020. Finnjolle, Nacra 17 og RS:X for damer er de øvrige klassene Norge potensielt kan få deltagere i. 470-klassen er utelukket – av den enkle grunn at Norge ikke har noen aktive utøvere i denne klassen.
To grader av landslag
Landslaget er delt i to: Landslag A og Landslag B.
Tre seilere utgjør A-laget, og dette er, ifølge Rigo de Nijs, seilere som i 2018 har hevdet seg i kampen om medaljer i verdenscup-regattaer, EM eller VM.
A-landslaget består av:
- Helene Næss, Tønsberg
- Marie Rønningen, Tønsberg
- Hermann Tomasgaard, KNS
Helene og Marie er regjerende europamestre i 49er FX, og Hermann Tomasgaard var på nippet til å vinne verdenscupfinalen i Laser Standard i Marseilles i 2018. De tre regnes som Norges sterkeste medaljekandidater i seiling i OL i 2020.
[Artikkelen fortsetter under bildet]
B-landslaget
B-landslaget består av seks seilere, og dette er seilere som har vært med i kampen om å nå medaljefinaler i verdenscupen, EM eller VM. Laget består av:
- Anders Pedersen, Drøbaksund
- Line Flem Høst, KNS
- Sebastian Wang-Hansen, KNS
- Nicholas Fadler Martinsen, KNS
- Martine Steller Mortensen, KNS
- Maria Mollestad, KNS
Anders Pedersen deltok i OL i Rio de Janeiro i Finnjolle, og er kanskje den på B-landslaget som det settes størst lit til når det gjelder å kapre en femte OL-plass. Men han må smøre seg med tålmodighet, for det vil ikke bli avgjort før under klassens VM i Melbourne i desember 2019. Han har imidlertid også en sjanse til å kunne få den ekstra plassen Europa har i Finnjolle som ikke er tildelt noen ennå.
Line Flem Høst har allerede sørget for at Norge kan delta i Laser Radial i Toky, og som eneste reelle OL-kandidat i klassen per i dag, blir det hennes oppgave å seile så godt at hun blir tatt ut på Norges OL-lag.
[Artikkelen fortsetter under bildet]
Det samme gjelder Sebastian Wang-Hansen i RS:X for menn. Norge er OL-klar i klassen; nå er det opp til Sebastian å seile godt nok til å bli tatt ut. Han var med i OL i 2012, men måtte være med som støttespiller for samboeren Maria Mollestad under OL i 2016. Maria har vært plaget av skader det siste året, men hun har foreløpig fått beholde plassen sin på B-landslaget.
For Nicholas Fadler Martinsen og Martine Steller Mortensen, som seiler sammen i Nacra 17, blir oppgaven i 2019 først og fremst å prestere godt under klassens VM i Japan i månedskiftet august/september. Der skal det seiles om fem OL-plasser.
[Artikkelen fortsetter under bildet]
Utfordrer-landslaget
I tillegg til A- og B-landslaget har sportssjef Rigo de Nijs tatt ut et utfordrer-landslag som består av:
- Tiril Bue, KNS
- Mathias Mollatt, Moss
- Thomas Mathisen. Risør
- Mads Mathisen, Risør
Om utfordrerlandslaget sier de Nijs at dette består av seilere som har en mulighet til å kjempe om en plass i gull-feltet i verdenscup-regattaer, EM eller VM – eller i den beste tidelen i junior-VM eller EM i en olympisk klasse.
De to tidligere Laser-seilerne Tiril Bue og Mathias Mollatt satser sammen i Nacra 17, men fordi Mathias har pådratt seg to større skader, har de enn å ikke fått vist hva de er gode for i klassen. Tiril deltok i OL i 2016 i Laser Radial.
Tvillingbrødrene Mads og Thomas Mathisen satser i 49er, men for dem er det trolig først og fremst OL i 2024 som er realistisk. Om en OL-plass i 2020 skal kunne bli aktuell, må de først og fremst kvalifisere Norge for en OL-plass i klassen. Den sjansen får de under klassens VM i New Zealand i desember 2019.
[Artikkelen fortsetter under bildet]
Begrensete midler
Hvilket av de tre landslagene seilerne er blitt ut på, får praktisk betydning i form av ulik støtte. Det er en kjent sak at Norges Seilforbund har begrensete midler til sine landslag og at seilerne selv må stå for en vesentlig del av kostnadene en OL-satsing innebærer. Mest av alt ønsker Rigo de Nijs seg en solid sponsor som kan hjelpe de norske seilernes vei mot OL.
Støtteapparatet til de norske OL-seilerne er dette:
- Thomas Guttormsen, coach for 49er og 49er FX
- Espen Guttormsen, coach for Finnjolle
- Anton Garotte, coach for Laser
- Lars Loennechen, reserve for alle klasser
- Peer Moberg, coach for NSFs utviklingsgruppe (seilere som satser mot OL i 2024)
- Eric Holden, meteorologi
- Thomas Kresse, regelekspert