Sjøen for Alle

FOIL: Vinge under brettet gjør det mulig å seile med mindre seil i mindre vind.
SUP: Foiling kommer også på SUP. Det gjør det mulig å utnytte bølgene i Norge også.
KARBON: Racingfoiler gir høyere toppfart, men er vanskeligere å bruke.
VINGER: Små vinger på enden av vingene gir grep under en jibb.

Foiling, nå også på brett

Windsurfing går fort, med foil går det enda fortere, men også innen foiling er det en utstyrsjungel. 

VINGE: En foil består av en mast som monteres i finnekassen, samt vinger. Størrelsen på vingene tilpasses forholdene.

– Ikke kjøp racingfoil, sats på en freeride foil, råder Helge Rotnes fra SrfSnoSk8, eller Seasport som det lenge het, en windsurfingbutikk som i år har 40 års jubileum. 

– Jeg har vært her nå i 35 år, og er nok en av de mest trofaste utstillerne, hevder evig unge Rotnes som vet hva som rører seg i den dynamiske sporten. Det er ikke bare for windsurfing foiling er inn. Det er det også for kiting, og også SUP, stand up padling. 

Velg billig

Som alt annet av sportsutstyr, så finnes det dyrt og billig. Slik er det også med foiling. En foil på et seilbrett består av flere deler, og hver dele er med på å avgjøre egenskapene. Rotnes anbefaler en billigere type, som er enklere å bruke. De dyre er håndlagete karbonvinger, mens de enklere er støpt i form, disse også av karbon. Ett sett foiler starter på 9000 kroner, mens racingutstyret koster over 25 000,-.

Foilingready

En foil passer inn i finnekassen på brettet, men det betyr ikke at det går bra å montere en slik. 

– For å foile, må du ha et brett dimensjonert for foiling. Det krever en langt kraftigere finnekasse, forklarer Rotnes. Han anbefaler at du ser om brettet er «Foiling ready», da skal det gå bra. Brett dimensjonert for foiling er produsert i 2017 eller senere. 

En jungel

En foil består av en vingedel og en mast. Vingedelen har en bærende forvinge, og en stabiliserende bakvinge. Stor avstand mellom for og bakvinge vil gi mer stabilitet, og gjør det enklere å fly. Vingearealet er avgjørende for løftet. Store vinger gjør det mulig å foile i mindre vind, men i mye vind vil løftet bli for stort, og gjøre brettet vanskelig å kontrollere. 

På freeride-foiler har vingene er tupp, disse er med på i bedre grep i en sving, og gjør det enklere å jibbe. 

Selve masten bestemmer avstanden mellom brettet og foilen. Det finnes kortere master, som gjør at brettet ikke løfter seg så høyt ut av vannet. Det er tryggere for nybegynnere. De enklere foilene har en slik mast av aluminium, mens de dyre er av karbon.  

– Foiling er primært en lettvindsgreie. Blåser det skikkelig, så er det ingen som foiler, forklarer Rotnes. 

MESSE: På Lillestrøm kan du sette deg inn i foiling på brett. Enklere og billigere form for foiling finnes ikke.