Slik pakker en Vendeé Globe-seiler
33 soloseilere skal bruke 70-120 dager om bord, og seile fra vinterstormer til tropiske forhold. Det krever planlegging.
Båtene som benyttes i Vendeé Globe er 60 fots lange, med bare en om bord, så det er godt med plass, men samtidig er det viktig å holde vekten nede. Mange av de 33 deltagerne holder diett og pakkelisten hemmelig, men Isabelle Joschke fra Tyskland har laget en plakat som viser det meste.
Trivsel er viktig
Mat er en del av gledene på en slik hard regatta som starter i vinterkulde, krysser ekvator, og forgår lenge i Sørishavet. Men på vei mot mål blir det nye dager i tropene, og stillebeltet krysses på nytt, før båtene avslutter når vinteren er på sitt kaldeste i februar.
Mens Volvo Ocean Race-deltagerne levde på frysetørket mat, har Vendeé Globe-seilerne med seg mer fersk mat. Frysetørket mat er en del av kostholdet, men mye av maten er også ferskmat som er vakuumpaket.
Armel Tripon i «L’Occitane en Provence» er en av seilerne som kan vinne regattaen. Han pakker ned mat for 75 døgn, ett døgn mer en rekorden for fire år siden. Det sier litt om hans konkurranseinstinkt.
Båtene med foiler kan få farlige bråstopp. Deltagerne har derfor utstyrt seg med mer beskyttelsesutstyr. Joschke har med seg hjelm.
Ett egg om dagen
Isabelle Joschke satser på å tilbrede mye mat selv og har med seg 98 egg, 8 kg pasta, 5 kg ris og 3 liter olivenolje. Hun har ikke med seg kjøtt, eller fisk, men 25 pakker med tørkete grønnsaker, og 10 pakker med alger. Til kos har hun 10 madelkaker, og 5 kg med frukt. I byssa er det to sett med tallerkener og bestikk, samt to gryter. Vann blir produsert fra havet, og hun har to watermakere. Til matlaging har hun 10 små gassbeholdere.
Godt med klær
Joschke skal ikke fryse på ørene, og pakker med seg 10 luer. Hun har 15 bukser av ulike typer, og 4 jakker. Videre 5 tynne gensere, og 5 tykke gensere, samt to par varme støvler og to par seilsko.
Om bord er det et enkelt varmeapparat. Hun har også med seg dyne, samt en varmeflaske.
Mye elektronikk
Utover båtens fastmonterte elektronikk, har Isabelle Joschke med seg 2 PCer, 4 satellittelefoner, 3 kamerear, ett lesebrett og 20 SD-kort. Hun har også med seg ett sett bluetooth headsett.
Litt reserveutstyr
Det fleste båtene er utstyrt med dobbelt opp av viktige funksjoner som autopilot og watermaker. Joschke har med seg ett reserveror. Hun har også med seg karbonfiberduk og epoxy for å kunne reparere skader i tillegg til en velutstyrt verktøykasse, samt multiverktøy som alltid er i nærheten.
Konkurrenten Sam Davis har publisert et bilde med alt hun pakker ned. Davies har også med seg svømmeføtter og dykkemaske, samt mye frysetørket mat hvor en del er fra real turmat, produsert i Tromsø.