Mestermøte i Åsgårdstrand

FAVORITT: Kristoffer Spone må finne seg i å være favoritt i mesternes mester og han har derved sjansen til å vinne sin aller første kongepokal.

– Tar han sin første kongepokal?

Kristoffer Spone har vunnet mye, men aldri en kongepokal. Kan det skje i Åsgårdstrand?

Publisert Sist oppdatert

I alle fall må Kristoffer Spone og laget hans, som består av Christen Horn Johannessen og brødrene Sigurd og Børre Hekk Paulsen fra KNS, finne seg i å være favoritter i årets utgave av mesternes mester, som for første gang finner sted i Åsgårdstrand – og som for første gang går i J/70. De vant tross alt European Sailing League i 2015 og Kristoffer Spone ledet KNS-laget til seier i seilsportsligaen i år.

Kristoffer Spone har deltatt i samtlige mesternes mester siden mesterskapet startet i 2009, og dit har han årlig kvalifisert seg etter å ha vunnet en mesterskapstittel. I år stiller imidlertid laget i mesternes mester fordi Norges Seilforbund har tildelt laget et «wild card».

25 lag i Åsgårdstrand

Noen «walk in the park» vil det imidlertid ikke bli for Spone-laget, for mesternes mester består også i år – og som vanlig – av et stort kobbel av skarpskodde seilere. I alt stiller 25 lag til dyst i Åsgårdstrand.

Mesterskapet starter fredag 14. oktober kl 11:00 og igjennom hele fredagen vil det bli gjennomført flest mulige heat og flighter. Det vil si at alle lagene seiler hele fredagen, og formatet i år er slik at de 10 lagene som har færrest poeng, går videre til semifinale lørdag.

Da seiles det i to heat á fem lag, og etter tre seilaser i hvert av heatene, går de tre beste fra hvert heat videre til finalen.

Finalen består av seks lag som skal gjennomføre tre seilaser, og det beste laget etter de tre blir kåret til mesternes mester.

Et mesterskap med vind

Alle tidligere utgaver av mesternes mester er blitt arrangert utenfor Aker Brygge i Oslo og stort sett i svært lette vindforhold. Ved å legge arrangementet til Åsgårdstrand håper man på mer vind, og det ser ut til å klaffe. Værvarselet for fredagen lyder på nordøstlig vind med 6–7 m/sek styrke.

Og med J/70 vil det kunne bety både morsom, fair og spennende seiling – noe som har vært mangelvare tidligere. Da har mesternes mestere stort sett blitt kåret i «slow motion».

20 års erfaring

Kristoffer Spone og laget hans har mange styrker når de entrer regattabanen utenfor moloen i Åsgårdstrand. De har nærmere 20 års erfaring med sportsbåtseiling: I Melges 24-klassens aller første offisielle NM – i 1998 – tok Kristoffer Spone NM-sølv. Senere har han vunnet tre NM-titler i klassen. De er også det norske laget som har lengst erfaring i J/70.

Men, konkurrentene er som sagt mange. En av dem er Kristian Nergaard, som vant NM-et i Melges 24 i 1998 da Spone tok sølv, og han har helt siden den gangen konkurrert i Melges 24 og vet hva seiling med planende sportsbåter med gennaker på baugspryd er for noe.

Nergaard vant også det aller første mesternes mester i 2009, og er deretter blitt nummer to to ganger. Nergaard har med seg Espen Stokkeland og Erik Kongshaug. Tredjemann er ikke navngitt ennå.

Spesialistene

En hard nøtt blir også årets norgesmester i Melges 24, Peder Jahre og laget hans; Sivert Denneche, Stian Briseid og Marius Falch Orvin. De er med i mesternes mester for 5. gang og er spesialister i seiling med sportsbåter. Fem NM-titler i Melges 24 har laget, pluss atskillige seire i Melges 24-VMs amatørklasse.

Kamp om 10 plasser

Kristoffer Spone, Kristian Nergaard og Peder Jahre bør alle være blant de 10 som går videre til finaleseilasene lørdag. Andre kandidat-lag – nevnt med skipperens navn – er Jostein Grødem, som var beste norske lag i årets European Sailing League på Sardinia nylig, Peder Nergaard med lang erfaring i Melges 24, allsidige Petter Mørland-Pedersen med flest NM-medaljer av alle i ulike klasser i år, Wolfpack-laget som for anledningen har unge Jon Aksel Mortensen som rormann, men ellers har et svært erfarent mannskap.

Utropstegn er det også grunn til å sette ved laget til Christen With, Dag Usterud, Geir Victor Svendsen, Annette Melsom Myhre, Martin Moe og unge Tobias Sandmo Birkeland, som representerer Optimist-klassen. Han har med seg faren Bård og en gammel ringrev som Leif Gunnar Sandtorv.

Kong Harald har vært med i mesternes mester helt fra starten av og stiller til start igjen. En annen veteran er Terje Wang, som denne gangen har mønstret på 12,5 kvm-laget.

Det er mange om beinet – og kampen om de 10 finaleplassene kommer til å bli knallhard.

Se hele deltagerlisten

Tracking og resultater

Alle lagene vil ha med seg trackere i alle seilasene, og du kan følge mesterlaget som du heier på «live» på nettet fra første startskudd av.