Ingen klare favoritter i årets seilsportsliga
Kommende helg starter seilsportsligaen, og hvilke to seilforeninger som vil stå igjen som vinnere av hver sin divisjon etter årets sesong, er helt åpent. Årets seilsportsliga er uten klare favoritter.
7. og 8. mai igangsettes den sjette sesongen til Norsk Seilsportsliga. Det skjer i Oslo, helt innerst i fjorden; i havnebassenget rett utenfor operaen. Der skal 30 seilforeningslag fordelt i to divisjoner fra hele landet kjempe om plasseringer og poeng på en kort og intens bane om bord i båter av typen J/70.
Hvem som vil gå seirende ut av eliteserien i årets seilsportsliga, er et så langt helt åpent spørsmål. Alt peker i retning av at det vil bli en veldig jevn og åpen liga i år med mange potensielle vinnerlag. Åsgårdstrand Seilforening kommer til Oslo som tittelforsvarere, men de kommer med et helt nytt lag som ikke har den samme erfaringen som fjorårets vinnerlag. Det er mange andre av lagene som er klart sterkere på papiret.
Mange vinner-kandidater
Skal man støtte seg på rutine, peker Moss Seilforening seg ut. Laget ble nummer to i fjor, og stiller med den samme grunnstammen i Oslo. Et annet sterkt utfordrer-lag er Grimstad Seilforening. De rapporteres å ha trent godt gjennom hele førsesongen, de har klare ambisjoner og laget hadde sin beste sesong i fjor med 4. plass. I favorittsjiktet befinner også de to studentlagene til BI og NTNU seg. BI Athletics ble nummer tre i 2021, mens NTNUI avsluttet sesongen i fjor som det klart best av samtlige lag med 1. og 2. plass i de to siste ligarundene.
De nevnte lagene har imidlertid mange utfordrere, og i fremste rekke av dem kan nevnes Tønsberg, Risør og nyopprykkede Stavanger. De tre lagene særmerkes av å ha unge, dyktige seilere.
Å vinne eliteserien er selvsagt det gjeveste, men det å bli nummer to og tre har også betydning. Disse plasseringene gir billett til Sailing Champions League der foreningslag fra over 20 nasjoner seiler om å vinne denne gjeve internasjonale tittelen.
Første forening fra innsjø-Norge
I den motsatte enden av tabellen gjelder det å unngå de fire nederste plassene etter endt sesong. Det betyr nedrykk til 1. divisjon i den påfølgende sesongen. Og da gjelder selvsagt det motsatte i 1. divisjon; de fire øverste plassene der betyr opprykk til eliteserien.
Og i likhet med i eliteserien, er det vanskelig å peke ut klare favoritter i 1. divisjon. Flere av lagene som rykket ned i fjor, har klare ambisjoner om å rykke opp igjen. Blant dem er de to Vestland-foreningene Askøy og Ran. De store seilforeningene i Asker og Bærum vil alltid være kandidater til å rykke opp om de mobliserer sine beste seilere. Molde var på nippet til å rykke opp i 2021 og har et velorganisert J/70-miljø i foreningen som vil kunne utvikle slagkraftige lag.
En spennende nykommer i årets 1. divisjon er Lillehammer Seilforening. Det er den første innsjøforeningen som noensinne deltar i seilsportsligaen, og foreningen ble stiftet så sent som rett før jul i fjor. Foreningen har en klar ambisjon om å satse på seilsportsligaen, og har som et langsiktig mål å anskaffe J/70-er de kan trene med på Mjøsa. Og nykommere til tross, laget blir neppe noen kasteball i årets 1. divisjon. Foreningen har flere erfarne seilere med seg i sin satsing. Blant dem er Henrik Julius Nilsen, som i en årrekke har vært en av Bergens mest markante og gode seilere.
Slik foregår seilsportsligaen
Seilsportsligaen er seilsportens svar på de øvrige lagidrettenes serier med ulike divisjoner. Seilsporten har to: Eliteserien og 1. divisjon med 15 seilforeningslag i hver. Ligaen strekker seg over fire stevner.
Hvert stevne består av en rekke seilaser. Fem og fem lag seiler mot hverandre der rekkefølgen gir poeng etter lagets plassering, og når alle seilasene man rekker å gjennomføre er unnagjort, legges poengene sammen. Dette gir en rekkefølge for stevnet, som igjen gir foreningenes poeng for stevnet og som plasserer dem på ligatabellen.
Til hvert stevne kan hver seilforening stille med inntil åtte seilere, men i hver seilas kan kun fire seilere være om bord. Det betyr at de åtte seilerne kan bytte på å seile.
Seilasene foregår i helt identiske båter av typen J/70. Det er en planende sportsbåt med storseil, fokk og gennaker. Hver seilas varer fra 10 til 15 minutter.
SEILmagasinet er på plass
Norsk Seilsportsliga 2022 innledes med stevnet i Oslo 7. og 8. mai. Stevnet har utgangspunkt i stedet Sukkerbiten i Bjørvika. Regattabanen vil ligge umiddelbart utenfor, og seilasene vil bli kommentert av en speaker på land og SEILmagasinet vil ha sitt eget mediesenter der hvorfra det vil bli sendt aktuelle reportasjer og intervjuer fra stevnet.
Bergen blir neste stoppested for seilsportsliga-lagene. Der foregår stevne nummer to 18. og 19. juni. Stavanger er vertsskap for stevne nummer tre 27. og 28. august. Det hele avgjøres så med det fjerde stevnet i Grimstad 24. og 25. september.