Jan Herman Linge 1922–2007

Jan Herman Linge bisettes i morgen

Jan Herman Linge bisettes i morgen

Publisert Sist oppdatert

Drøyt et døgn etter at bålene hadde sluknet St.Hans-natten i år, sovnet Jan Herman Linge inn etter en tids sykdom. Uken før hadde det vært NM i Soling i Asker; praktisk talt utenfor stuedøren til Linges hjem, Munkesletten på Vettre, og det var Asker Seilforenings håp da de påtok seg mesterskapet at han skulle kunne følge seilasene fra stuevinduet. Men – sykdommen hadde tatt for godt tak i 85-åringen, og i stedet fikk Solingens konstruktør overbragt muntlige rapporter fra regattabanen til sykehuset.

Med Jan Herman Linge er en av Norges aller største seilbåtkonstruktører gjennom tidene borte. Mesteren for Solingen og Ynglingen vil bli husket av en hel seilerverden; det var hans store, internasjonale suksesser, men her i Norge forbindes navnet hans med langt flere båter. «Båter med sting ender på -ling» var slagordet som tronet med store bokstaver på Sjøen for alle-utstillingene i 1970-årene – den gangen Linge hadde den største standen av alle der. Gambling, Willing, Smiling, Lærling, Firling, Jypling er båter som vil bli husket lenge.

Husket vil også historien om hans dramatiske og fargerike liv bli. Fra han som 14-åring – i 1936 – dro på ulovlig tokt til Strømstad med skjærgårdskrysseren til en venn av familien – til han en sommerdag i 2003 mottok internasjonal seilsports fremste hederspris, Beppe Croce-trofeet, på verandaen sin på Munkesletten av kong Harald i nærvær av en rekke seilervenner.

Under krigen bygde Linge sin første egenkonstruerte seilbåt, VITO, og med den rømte han til Sverige. Videre tok han seg til England og sluttet seg til farens Kompani Linge. Han ble fanget av tyskerne, avhørt av Gestapo og ført til Tyskland i fangenskap, men klarte å rømme.

Etter krigen utdannet han seg til skipskonstruktør og ble deretter viden kjent for sin motortorpedobåt NASTY, som ble opprinnelsen til Tjeld-klassen. De var i produksjon fra 1957 til 1970 og ble eksportert til flere land. Nærmere 50 båter ble det bygd til sammen.

Alle sine båter til tross; det var seilbåtene, seilingen og gledene som seilingen ga, som stod Jan Herman Linges hjerte nærmest.

– En av de aller fineste opplevelsene du kan ha, er å dra over havet i en seilbåt og oppleve soloppgangen, sa Linge da SEILmagasinet intervjuet ham om seilglede i 2002.

Samtidig med at Jan Herman Linge blir bisatt i Asker kirke i morgen, starter Ynglingene sine seilaser i VM i Cascais i Portugal. Der deltar Siren Sundby, Alexandra Koefoed og Lise Birgitte Fredriksen i Ynglingen som bærer navnet JAN HERMAN, og de vil utvilsomt ha den gamle mesteren i tankene.

Og Linge – han ville utvilsomt ha vært til stede selv – om han hadde kunnet – for det er knapt det Yngling- eller Soling-NM, -EM, -VM eller –OL i historien han ikke har vært tilstede i.

I morgen seiler Yngling-jentene for ham.