Jan Steven Johannessen får nye oppgaver
Fra landslag til talentutvikling
Tidligere sportssjef Jan Steven Johannessen er ansatt som talentutvikler i Norges Seilforbund.
Norges Seilforbund er plukket ut som ett av ti særforbund som skal få nyte godt av Sparebankstiftelsen DnBs 25 millioners gave til Olympiatoppen. Pengene skal benyttes til talentutvikling innen de ti særforbundene, og for å gjennomføre NSFs prosjekt på dette området, har forbundet i dag ansatt tidligere sportssjef og OL-leder, Jan Steven Johannessen, i full stilling.
– Jeg kan ikke se noen som er bedre kvalifisert for denne oppgaven enn Jan Steven Johannessen, sier bredde- og utdanningskonsulent i NSF, Per Christian Bordal.
Lokal trening og engasjement
– Dette er en oppgave jeg hadde veldig lyst til å gå løs på, så jeg er veldig glad for å ha blitt tiltrodd oppgaven, sier Jan Steven Johannessen.
Allerede da han var sportssjef, ivret Johannessen for at det måtte bli mer aktivitet i seilforeningene der også landets beste seilere er aktører. Nå får han sjansen til å bygge videre på disse tankene.
– Jeg håper vi nå kan skape en bedre treningshverdag rundt om i lokalforeningene for 15–16-åringer som har ambisjoner om en seilkarriere. Ikke alle på den alderen kan flytte hjemmefra og starte på Norsk Toppidrettsgymnas (NTG). Min tanke er at dette prosjektet skal bidra til mer og bedre treningsaktivitet lokalt. Vi må blant annet få flere og stabile trenere i lokalmiljøene, sier han.
Han er imidlertid klar på at han alene ikke kan hjelpe alle seilforeningene.
– De må vise at de er like motiverte som NSF til å få til dette, og dette er et prosjekt – en slags felles dugnad – der seilforeninger, klasseklubber, foreldre og alle andre som ser nytten av dette, er med og bidrar.
Fem års varighet
Hvordan programmet Jan Steven Johannessen skal gå løs på vil være og hva det skal omfatte, er foreløpig ikke klart. Norges Seilforbund har fått midlene basert på en søknad og en plan, men rett over nyttår vil Johannessen sette seg ned sammen med Olympiatoppen og meisle ut mer konkrete planer og målsettinger. Pengene vil bli fordelt over en fem-års periode. Jan Steven Johannessens engasjement varer i første omgang ut 2018.
Ved siden av å skape et tilbud til seilere som går på videregående skole, vil prosjektet også omfatte eldre seilere som er ferdige på videregående skole, og som har et ønske om å seile i OL-klasser, men som ikke er tatt ut til landslaget.
Stjernefabrikken
«Star makers» var navnet på et talentutviklingsprosjekt for 8–10 år siden der Sverige, Danmark, Finland og Estland var aktører. Norge var ikke med, men Johannessen forteller at det nå er vilje og lyst blant de samme landene – og Norge – til å blåse liv i dette prosjektet. Han mener det vil passe som hånd i handske med det norske talentutviklingsprosjektet.
«Star makers» går ut på at seilere på nivået under landslag skal trene og delta i regattaer i de respektive landene, pluss i noen nærliggende større arrangementer som for eksempel Kielerwoche. På den måten skal seilerne få bredere konkurranse og trening og kunne utvikle seg sammen.
– Den svenske Laser-seileren Jesper Stålheim, som jeg trente da jeg hadde ansvar for de svenske OL-seilerne, var med på dette prosjektet, og han omtaler det som et av høydepunktene i karrieren sin. Jeg tror dette Star makers-prosjektet, som går på tvers av nasjoner og klasser, sammen med vårt norske OLT/DnB-prosjekt, kan bli veldig bra og vil få stor betydning.
– Jeg er veldig spent på hvordan dette vil bli mottatt rundt om i seilforeningene når jeg en gang etter nyttår reiser rundt i seilforeningene for å presentere dette, slutter Jan Steven Johannessen, som starter i sin nye jobb 2. januar..