SEILmagasinets julegavetips nr 16
Over til Japan
Japanerne kan sine kniver og leverer dessuten håndverktøy av ypperste klasse.
For å vedlikeholde kniver, høvler, skraper, stemjern og andre redskaper brukes spesielle, rektangulære våtslipesteiner. Steinene ligger flatt på arbeidsbenken i stabile holdere og eggen føres med korrekt vinkel mot overflaten.
Nå har denne tradisjonen for alvor kommet til Europa. Det krever en hel del trening før teknikken sitter, men resultatet blir innimellom fryktinngytende godt. Utvalget av steiner er stort og prisene varierer like mye. Styr unna billigutgavene på nett og overlat de mest eksotiske steinene til sushikokker med Michelin-ambisjoner.
Legges det rundt 500 kroner på bordet kan du kjøpe en god slipestein med to korninger, for eksempel 240/1000, og eventuelt senere utvide med virkelig finkornete steiner. Utgaven på bildet er en slik kombistein fra Bakeren og Kokken.