KURS: Ran Seilforening får nye medlemmer ved å holde seilkurs.

– Knekt koden i Ran Seilforening

I Bergen er det holdt fulltallige seilkurs flere ganger i år. Det er bra for rekrutteringen.

Publisert

– Vi i Ran seilforening har opplevde en liten nedgang av medlemmer, og det er blitt ledige båtplasser. Det har gjort at vi har tenkt nytt, forteller Øyvind Eddy fra Ran Seilforening. I år har de holdt kurs for folk som vil bli tryggere seilere, og kursene har vært fullbooket.

TEORI: Kurset består av to kvelder med teori.
TILLEGGING: Kursdeltagerne fikk trening på å legge til med spring.

Teori og praksis

– Vi har brukt Norges Seilforenings kursopplegg «Peiling på seiling» med bronse og sølvkurs, forklarer Eddy. Bronsekurset er teoretisk, mens sølvkurset er på vannet. Til neste år utvider de med gullkurs som omfatter regattaseiling også.

– Vi har øvd på det mest det mest elementære, og brukt boka til Magne Klann og videoer fra SEILmagasinet som grunnlag, forteller Eddy.

Noen av kursdeltagerne har egen båt, og andre ønsker bare å lære. Halvparten av deltagerne er jenter.

Teorien er to kvelder, og praksis er en fredags kveld og en lørdag. Fredag kveld er det øving på tilligging til kai, og lørdag er det seiling.

– Det er særlig til og fra kai, og å utføre et rev som er nyttig kunnskap å formidle, mener kursarrangøren.

VIND: Deltagerne fikk trent på å reve når vinden frisknet til.
JENTER: Halvparten av kursdeltagerne er kvinner.

Ferske møter de erfarne

– Vi har mange medlemmer med mye erfaring som gjerne vil dele den med ferske seilere. Disse stiller med egen båt, men vi har også kursdeltagere som stiller med egen båt for å bli tryggere. De erfarende syns det er gøy å lære bort, og de ferske får en mulighet til å lære raskt, også får vi liv i seilforeningen, opplever Eddy. Prisen for kurset er 700 kroner, og de erfarende seilerne stiller på dugnad.

– Vi roterer på alle rollene om bord, slik at alle får styre. En del har vært med å seile regatta, men blir ofte da bare statister. På kurset har de god tid, og deltagerne får teste ut hva som skjer når de slipper inn og ut på skjøter og trimutstyr, sier Eddy.

Kursdeltagerne roterer også på ulike båter, og fikk testet å seile både med rullestorseil og konvensjonelt storseil.