AKSJON: Tollerne planlegger storaksjon på sjøen i pinsen

Stor tollaksjon i pinsen

Denne pinsen gjennomfører Tolletaten en omfattende båtaksjon langs kysten sammen med Kystvakten. Her er regelverket du må kjenne til.

Pinsen er tradisjonelt en stor utfartshelg for båtfolket og Tolletaten øker tilstedeværelsen til sjøs for å møte lystbåttrafikken. Tollkryssere patruljerer denne pinsen i Oslofjorden i områdene nær grensen mot Sverige, samt langs sørlandskysten for å møte lystbåtreisende fra danske farvann.

- Vi benytter det vi har av ressurser på den maritime siden for å dekke et størst mulig område. Målet er at vi skal vise tilstedeværelse og informere publikum om hvilke regler som gjelder ved kryssing av grensen til sjøs, opplyser Tim Gurrik, områdeleder for område Oslofjord.

Tollernes tips til båtfolk

Reisende i lystbåt som har varer å fortolle, enten det er alkohol, sigaretter eller «vanlige» varer, plikter å ta kontakt med Tolletaten å deklarere disse når de ankommer tollområdet mens man er underveis. Det kan f.eks. gjøres ved å:

- Laste ned kvoteappen og fortolle varene når dere passerer grensen.

- Uoppfordret deklarere varer for fortolling når dere møter Tolletaten til sjøs.

- Kontakte TollOPS e-post tollops@toll.no – i tilfeller hvor selve fartøyet skal fortolles eller det er foretatt avgiftspliktige reparasjoner/oppgraderinger på fartøyet.

Under årets pinseaksjon deltar også Kystvaktfartøyet KV Nornen. Kystvakten har lang erfaring med å gjennomføre kontrollaksjoner i samarbeid med, eller på vegne av Tolletaten. I år deltar også overvåkningsflyet LN-KYV for å øke aksjonens operasjonsradius.

Aksjoner med Kystverket

- Norge har en av verdens lengste kystlinjer, og havet er vår viktigste transportvei for frakt av varer. Med tusenvis av havneanløp, trenger vi gode rutiner og godt samarbeid mellom statlige aktører for å regulere det som kommer inn til landet. Kystvakten har hatt et tett og godt samarbeid med Tolletaten gjennom mange år, og det går sjelden mer enn en uke mellom hvert oppdrag Kystvakten utfører til støtte for Tolletaten, forteller kommandør Oliver Berdalm, sjef Kystvakten.

Tolletaten har gjennomført lignende aksjoner med Kystvakten tidligere og vil fokusere spesielt på regelverk knyttet til reparasjon av lystbåter i utlandet.

- Vi vet at det er mange som benytter seg av muligheten til å gjennomføre reparasjon eller oppgraderinger av lystbåten sin i utlandet, og vi opplever at det forekommer forsøk på å unndra seg merverdiavgift. Derfor er vi opptatt av å opplyse båtfolket om hvilke regler som gjelder på sjøen, forklarer seksjonssjef Nils Petter Røstad for Tolletatens maritime enhet i område Oslofjord.

Om du har kjøpt fritidsbåt eller gjennomført reparasjoner på en fritidsbåt i utlandet må du kontakte Tolletaten før grensepassering.

.

Regelverk båteiere må kjenne til

- Gjennomfører du reparasjoner på båten din i utlandet, skal du deklarere reparasjonen for Tolletaten dersom den koster mer enn 3 000 kroner, som gjelder opphold i utlandet under 24 timer. Har du vært ute av Norge mer enn 24 timer er verdigrensen 6 000 kroner.

- Har du kjøpt fritidsbåt i utlandet må du betale 25 prosent mva av totalverdien ved import. Tolletaten kan sjekke om fartøyet ble fortollet da det ankom Norge første gang.

- Alle båter med en lengde på skroget fra 2,5 til 24 meter og vannscootere skal være CE-merket. Unntaket er båter som var i bruk i et EU/EØS-land før 16. juni 1998. CE-merking er et bevis på at båten oppfyller visse krav til helse- miljø og sikkerhet i EØS-området.

- Kvotereglene gjelder også når du krysser grensen til havs. For å være sikker på at du er innenfor kvoten kan du benytte Kvoteappen. Du kan også fortolle varene direkte i appen før du passerer grensen til Norge. Blir du stoppet i tollkontroll viser du bare frem kvitteringen på fortollingen i appen.