IDYLL: Karibia lokker unge norske seilere, men ikke alt er rosenrødt i farvannet.

Død og glansbilder på langtur

Ikke lenge før startskuddet går for en ny ARC-seilas, observerer vi at spennet er stort mellom reportasjene fra Middel-havet og Karibia. På den ene siden har vi gladseilerne som legger ut solfylte glansbilder på sosiale medier, og på den andre siden har vi båter med døde flyktninger.

I SEILmagasinet opplever vi økende interesse blant unge for å kaste loss og begi seg eventyret på de syv hav i vold. Bilder og videosnutter på Tik Tok og Instagram av solbrune eventyrere inspirerer til den ultimate gutteturen eller jenteturen. Skrytebilder på sosiale medier er jo blitt en egen sjanger.

Men virkeligheten har dessverre også sine mørkere sider, også på verdenshavene. Nylig kunne Båtmagasinet melde om en båt med 14 skjeletter som kom drivende mot kysten av Den dominikanske republikk i Karibia. Myndighetene på den karibiske øya opplyser at de omkomne var av senegalesisk og mauritansk opprinnelse. Antageligvis var båten på vei fra Vest-Afrika til Europa da den kom ut av kurs og havnet i passatens vinder og strømmer vestover. 

Det er ikke første gang båter med flyktninger eller smuglergods blir drevet ut av kurs på denne måten. Ifølge Associated Press ble minst syv båter fra Nordvest-Afrika funnet med døde mennesker ombord i Karibia og Brasil i 2021.

Langturlegenden Jimmy Cornell mener det er blitt farligere å ferdes til fremmede kyster de senere årene. Da han startet med jordomseilinger på 70-tallet, ble man ofte mottatt med gjestfrihet på fjerntliggende øyer og eksotiske steder. Da var det hjertelige møter mellom ulike kulturer som var nysgjerrige på hverandre. Nå er oppfattes vi oftere som rike og privilegerte yachtturister som invaderer avkroker med fattige mennesker som ikke får ta del i Vestens overflod. 

I båten som drev utenfor Den dominikanske republikk ble det også funnet 12 pakker med kokain. Båtflyktninger og smuglere trafikkerer de samme farvannene som yachtturister, og da særlig i Middelhavet og Det karibiske hav. Så omfattende er smuglingen blitt at det er påvist kokain i haier utenfor kysten av Florida og Brasil, ifølge NRK. Kokainrusa haier er neppe noe man behøver å bekymre seg for, men når tonnevis med kokain dumpes utenfor kysten av Florida sier det litt om omfanget av smuglervirksomheten.

I SEILmagasinet ønsker vi ikke å skremme folk fra å dra på langtur, men det kan være greit å minne om at glansbildene på sosiale medier ikke forteller hele historien om de populære farvannene. Eller som jordomseilerpioneren Carl Emil Petersen så presis oppsummerte det allerede for mange år siden:

– De farligste haiene finner du på land, og de verste stormene oppstår ombord.

Ole Henrik Nissen-Lie