NM Laser
Klare seire i hardhausenes mesterskap
Da vindstyrken var økende og passerte 13 m/sek i Laser-NM på søndag, sa regattasjefen i Ran Seilforening at nok er nok.
Da var fem seilaser i boks, og seilerne var lange i armene, støle i lårene og slitne i magemusklene. Norgesmesterskapet i Laser 2016 ble virkelig de tøffe seilernes mesterskap.
Mye bading
– Det blåste 10 m/sek hele den første dagen, og vinden startet på 10 og var økende den andre dagen. Da vi hadde seilt to seilaser, syntes regattasjefen det var nok. Det ble mye bading, men av de over 60 seilerne var det nærmere 50 som klarte seg noenlunde bra og gjennomførte under de tøffe forholdene, sier arrangementsansvarlige Torill Dahl Høgheim til SEILmagasinet.
Suverene mestre
Det var aldri tvil om hvor NM-titlene i Laser 4.7 og Laser Radial skulle havne. Til det var Olai Hagland fra Stavanger og Sigurd Tveit fra KNS for suverene. De vant begge to alle sine seilaser i sine respektive klasser, bortsett fra at de begge ble tatt for tjuvstart i en av dem. Men med den strøket, kunne de begge få gullmedaljen hengt rundt halsen vel vitende om at de kun hadde 4 poeng i poengsammendraget.
Nærmeste utfordrer til Olai Hagland i Laser 4.7 var Christoffer Sørlie fra Fredrikstad, som i de senere årene har vært en ener i Zoom8, men som nå har gått over til Laser 4.7. Han ble en klar toer med kun 2. plasser.
Martine Bjørve Thuen fra KNS vant bronse, og hun var også den eneste av jentene som fikk medalje under mesterskapet.
Bak Sigurd Tveit kjempet Jacob Lepperød fra Tønsberg og hjemmefavoritten fra Ran, Alexander Dahl Høgheim, om de to andre medaljene, mens Caroline Rosmo fra Bundefjorden ble best av jentene på en til henne å være beskjeden 9. plass.
I en litt annen rolle
I Laser Standard, som kun mønstret fem seilere, trakk Erling Wiik fra Ran det lengste strået – ett poeng foran Sindre Bakke fra Bundefjorden.
Kristian Fæste, visepresident i Norges Seilforbund, skulle være forbundets representant under mesterskapet, men i stedet for å være tilskuer, valgte han selv å delta. Det ble en fjerdeplass i første seilas, men så røk utstyret hans. Dermed måtte han se mesterskapet fra følgebåt.
– Men der gjorde han på den annen side en nyttig innsats og hjalp havarister, sier Dahl Høgheim.
Stor dugnadsånd
Hun forteller at de valgte å heise J-flagget før start, hvilket betød at at både trener- og supporterbåter var pliktige til å delta som sikringsbåter og hjelpe alle dem som trengte det.
– Det ble et flott mesterskap med et stort engasjement både fra arrangører og tilreisende. Det var en fantastisk dugnadsånd blant alle for å få mesterskapet i havn på en trygg og forsvarlig måte, sier den arrangementsansvarlige, som synes det var gøy med et mesterskap som bød på skikkelig vind.
– Ja, for det har vært veldig mye venting på vind tidligere i år, og endelig fikk de seilerne som er gode i mye vind, sjansen til å vise seg frem, sier hun.