Kommentar
Hvor trygg er en livline?
Erik Martin Aanderaa dro ut å seilte i restene av stormen Tor, men får kritikk for mangel på sikkerhet. Ville en livline hjulpet ham?
Sikkerhetsutstyr er viktig for å gjøre livet på sjøen trygt, men det blir helt feil å stole helt på utstyret. Redningsvest er en selvfølge, men det viktigste er å ikke falle over bord. Unngå unødvendige sjanser.
Å bruke sikkerhetsutstyr på sjøen er like opplagt som å bruke hjelm når vi sykler.
Problemet er at bruk av sikkerhetsutstyr kan føre til at vi tar farlige sjanser. Det er to viktige grunner for at det ikke er et påbud med sykkelhjelm i Norge. Et slik påbud fører til at vi blir uforsiktige, og forskning viser at antall skader ikke minker med påbud. Et påbud fører også til at et antall personer slutter å sykle og det har negativ innvirkning på folkehelsen.
Være skjerpet
Erik Martin Aanderaa er helt klar over risikoen han tar når han går på fordekket for å sikre ankeret i baugen. De fleste ulykker på sjøen skjer når vi ikke er skjerpet. Vi detter ofte i sjøen fra brygga enn fra båten, og oftere i fint vær, enn under tøffe forhold som på lørdag da Aanderaa seilte på et av norskekystens tøffeste strekk, Sletta, i stiv kuling. Søvnløshet, utmattelse og alkohol gjør oss mindre overvåkne, og gjør det farlig å være på sjøen.
Det ville helt klart vært tryggere å sitte hjemme i stua.
Erik Martin Aanderaa forteller at han dro ut å seilte i uværet for å trene. Da Aanderaa dro ut å seilte på lørdag var han skjerpet. Uthvilt og sterk. Det gjør at han kan takle tøffe situasjoner en gang han er sliten og trøtt, kanskje med et panisk mannskap. Ikke noe er bedre enn en rolig og kunnskapsrik skipper, eller mannskap. Aanderaa tar kanskje sjanser, men er helt klart en kar jeg kunne tatt med meg på en tøff overfart.
Sjømannskap kommer av erfaring, og for å få erfaring må vi flytte grenser. Det er bare viktig at denne grensen flyttes gradvis.
Les: Hilste på stormen Tor
Mens andre ryddet opp etter ødeleggelser på Vestlandet, dro Erik Martin Aanderaa ut på seiltur fra Haugesund.
Farlig livline
Erik Martin Aanderaa blir kritisert for mangel på sikkerhet etter filmen han la ut etter helges seiling. Flere at påpekt mangel på sikkerhetsline. Erik Martin Aanderaa svarer at sikkerehtslinen er på plass, men kom ikke med på filmen.
Men hva hadde skjedd om livlinen var på, og han ble skylt over bord. Ville linen reddet ham?
Neppe. Vi seiler med alt for lang line. Helt fremme i baugen kan ikke linen bli kort nok. Under slike forhold er det umulig å klatre om bord om vi havner over rekka. Sannsynligvis ville Aanderaa blitt slått helseløs av bølgen mot båtens fribord.
Selv med mannskap om bord ville det vært utfordrende å få ham om bord igjen. Å få festet et fall på kroppen, og bruke vinsjen for å løfte personen opp om bord er den beste løsningen, men det er ikke lett. Det finnes mange historier hvor mannskapet ikke har klart å redde personen som henger i livlinen over rekka.
I en slik situasjon er det også viktig å få stoppet båtens fart, ellers kan personen som henger over bord drukne raskt.
Risikovurdering
Jeg vet ikke, men tipper at Erik Martin Aanderaa ville hatt bedre sjanse på å overleve uten livline om han hadde falt over bord, om han hadde en PLB, en personlig nødpeilesender, og selvfølgelig skikkelig vest.
Det var feil av Aanderaa å legge ut uten sikret anker, men det vet han nok neste gang. Det er slike nyttige erfaringer vi lærer ved å flytte grenser.
Men Aanderaa burde heller snudd, og latt ankeret bli løst, enn å ta sjansen på fordekket. Konsekvenser må vurderes hele tiden. Det farligste ved å ikke være skjerpet er å ta feil beslutninger. Sikkerhetsutstyr må ikke føre til at vi tar unødvendige sjanser. Da virker det mot sin hensikt.
Practical Boat Owner har en artikkel verdt å les om livliner. Du finner den her.