SailGP

FRA 49ER FX TIL VOLVO OCEAN RACE TIL SailGP: Martine Grael fra Brasil forsøker seg nå i SailGP.

SailGP får sin første kvinnelige rormann

Jenteseiling har erobret en ny skanse når Martine Grael skal stå til rors på det nye SailGP laget fra Brasil.

Publisert

En av brasiliansk seilsports frontfigurer, den dobbelte OL mester i 49erFX,  Martine Grael, blir den første kvinnelige rormanne på en F50 i SailGP sirkuset. Det blir en dobbel debut for Brasil som ikke bare stiller med eget lag, men som også skal være vert for en av regattaene i 2024/25 sesongen. 

Begeistret Coutts

Sjefen for SailGP, Sir Russell Coutts kan ikke skjule sin begeistring  og hevder brasilianerne vil utgjøre en seriøs utfordrer allerede i sin første sesong i SailGP. - Vi er glade for å kunngjøre ikke bare at SailGPs for første gang noensinne kommer til Brasil, men også å kunne bekrefte Martine Grael som skipper for landets første SailGP-lag. Martine er et utrolig talent og har vist at hun kan vinne på de høyeste nivåene i eliten, sier Coutts.

Stolt Martine Grael

- Jeg er veldig beæret over å ha mottatt denne invitasjonen til å lede det brasilianske SailGP-teamet, sier Martine Grael som er datter av Torben Grael, kanskje den største seiler fra Brasil på olympisk nivå noensinne. - Det er en ny og utfordrende oppgave å skulle være den første kvinnen til å styre en båt i SailGP. Vi starter et nytt kapittel i konkurransen, og samler de beste i verden når Rio de Janeiro skal være vert for dette sirkuset. Det kunne ikke vært bedre for laget vårt, sier Grael videre. 

37 kvinner på lagene

Til dags dato har 37 kvinner vært om bord på F50-er, og de fleste lagene har, ifølge SailGP, tre kvinnelige idrettsutøvere sammen med sine mannlige kolleger.  Det danske laget imidlertid  bare med to, Anne-Marie Rindom og Katja Salskov -Iversen, men ingen kvinner så langt bak rattet. Grael får sin første erfaring bak rattet i en F50 denne måneden på en treningsleir for utvalgte lag på Bermuda. 

Sesong 5 starter i Dubai 23.-24. november 2024, og serien vil besøke destinasjoner som San Francisco, Los Angeles, New York og Genève i tillegg til Rio. Finalen skal holdes. i Abu Dubai i november 2025.